RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Yahya Hassan fra poesi til politikk

DEN DANSKE DIKTEREN: Yahya Hassan leser opp dikt under Morsmålsdagen 2014 på Litteraturhuset i Oslo.
DEN DANSKE DIKTEREN: Yahya Hassan leser opp dikt under Morsmålsdagen 2014 på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB SCANPIX) (NTB scanpix)
Han skapte furore med sin oppvekstskildring. Nå stiller Yahya Hassan for Nationalpartiet.

(Kultur):  (NTB-Ritzau): Den 19 år gamle dikteren Yahya Hassan ønsker å stille til valg for det danske Nationalpartiet, som ble stiftet i november i fjor.

– Jeg representerer Nationalpartiet for å bidra til at ulike mennesker i samfunnet vårt forenes, sier Hassan.

Dikteren, som har palestinsk bakgrunn, debuterte med diktsamlingen «Yahya Hassan» i 2013. Den ble trykket i over 100.000 eksemplarer, noe som er rekord for en dansk diktsamling, ifølge Politiken.

Den handler om hans oppvekst i et ghettoområde i Århus, og var et grelt og ærlig bilde på en oppvekst der kulturkollisjoner, familievold og stram sosial regi rådet.

– Yahya er et ungt, friskt pust i det politiske landskapet i Danmark, mener partiformann Kashif Ahmad.

Nationalpartiet ble stiftet av tre danskpakistanske brødre i november i fjor, som en motreaksjon på «høyredreiningen som flere partier har tatt i utlendingsspørsmål», ifølge partiprogrammet.

Flere valgeksperter tviler imidlertid på at partiet kan ende opp med noen mandater etter folketingsvalget i september. Den første utfordringen er å samle 20.000 underskrifter for å få stille til valget.

– Det kan hende de klarer å stille til valg, men jeg tror ikke på at de kommer inn på Folketinget, sier politisk kommentator Hans Engell. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere