HTML EMBED

Kulturkalender November

... teste Thanksgiving i New York

24. november
På film blir Thanksgiving ofte fremstilt av dysfunksjonelle familier som motvillig møtes for å spise kalkun, men det er «more to it» som de sier der borte. New York feirer blant annet med parader, ballonger og masse liv i gatene.
Historien bak Thanksgiving er én av få eksempler på at det faktisk fantes harmonisk sameksistens mellom indianerne og engelske pilegrimer som koloniserte Amerika på 1600-tallet. Tidlig i 1621 ankom det engelske skipet Mayflower kysten av det som skulle bli USA, men mange av de 102 passasjerene skulle ikke leve ut vinteren. Over halvparten døde og resten var svekket av en rekke sykdommer.
En indianer ved navn Squanto, som var tidligere slave og som snakket godt engelsk, lærte kolonistene kunsten å dyrke korn, fiske og å unngå giftige planter. Som takk for hjelpen arrangerte kolonistene en slags høsttakkefest – en ekte multikulturell feiring blandet av egne tradisjoner og indianske.
Det gode samholdet skulle vare i over 50 år, og var den spede starten på den nå svært populære tradisjonen.
> www.nycgo.com

... fråtse i løk i Sveits

28. november
Løkmarkedet (Zibelemärit) i Bern er sveitsernes største årlige festival. Her markeres overgangen til vinteren med over 50 tonn løk, løksupper og løkdekorasjoner.
> www.myswitzerland.com

... se på fugler i Israel

20.–27. november
Huladalen i Galilea, Israel, er et viktig stopp for over 300 fuglearter på vei mot sine vinterdestinasjoner. På Hula bird festivalen, som markerer dette, kan du få fotokurs, guidede turer, konferanser og mye mer.
> www.hulabirdfestival.org

... huske 5. november i London

5. november
Guy Fawkes Day er britenes feiring av at et terrorangrep mot Det britiske parlamentet ble avverget for 400 år siden, og de fyrer opp bål og storslåtte fyrverkeri på gater og torg.
> www.londonevents2011.com

... skåle med franskmenn

24. november
Siste torsdag i november får franskmennene enda en grunn til å feire, for ved midnatt blir årets Beaujolais nouveau lansert. Det er helt ny vin fra distriktet Beaujolais som bare har gjæret i noen uker.
> www.beaujolais.com

... oppleve afrikansk fotokunst i Paris

10.–13. november
Paris Photo feirer sitt 15-årsjubileum, og fyller Grand Palais i Paris med verkene til noen av verdens beste fotografer. Dette året ønsker arrangørene å trekke frem afrikanske mestere.
> www.parisphoto.fr

... løpe vilt i Kenya

19. november
Bli med på den historiske maratonen The Kenya Airways Masai Mara Marathon i Kenyas berømte nasjonalpark Masai Mara.
> masaimaramarathon.org

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på nett