Gå til sidens hovedinnhold

- Kulturminister med tyngde

- Trond Giske har tydelig satt kulturpolitikken på dagsorden, mener filmfonddirektør Stein Slyngstad. Han får følge fra flere kjente kulturpersonligheter. Hva mener du?

Norsk filmfonds direktør, Stein Slyngstad, mottok nyheten om at Trond Giske er blitt ny kulturminister, med glede mandag morgen.

- Vi får en minister som kan kulturpolitikk og viser forståelse for feltet, sier han.

LES:Her er Giskes kulturløfter

Satser på film
Film er et av de store satsingsfeltene i Kulturmeldingen, og Giske har ofte nevnt film som en sak han mener er viktig.

- Trond Giske har god innsikt og kompetanse på filmfeltet. Han har politisk tyngde og jeg tror han kan gjøre en god jobb på hele kulturfeltet, mener Slyngstad.

- God strateg
Den norske Forleggerforeningens leder Geir Berdahl tror Trond Giske vil vise seg som en god strateg i rollen som kulturminister. Giske har tidligere sagt at en eventuell reforhandling av den nye bokavtalen må skje etter initiativ fra bransjen selv.

LES HVA BERDAHL ØNSKER SEG FRA GISKE HER

Forventer mer glød

Leder for Nasjonalmuseet, Sune Nordgren, mener Norge har fått en engasjert minister.

- Det virker på meg som Trond Giske gløder for kulturen. Jeg ser virkelig frem til å samarbeide med han, sier Nordgren til TV 2 Nettavisen.

- Vi har møtt hverandre i ulike debatter og Giske har gjort et veldig godt inntrykk. Han virker å være oppriktig opptatt av regionene og Nasjonalmuseet skal jo være til for hele landet. Hans agenda samsvarer godt med våre mål og i tillegg har han tydeligvis en bred interesse for hele kulturlivet.

Alt Nordgren håper på nå er at den grønne regjeringen skal følge opp alle sine løfter om satsning på kulturen.

Rocka kampsak

Nå blir en hard kamp for å få et rockemuseum til Oslo, tror Svein Bjørge, mangeårig forkjemper for rockens interesser i hovedstaden.

- Jeg tror Trond Giske kommer til å prøve å trumpe igjennom sitt forslag om å legge et påtenkt opplevelsessenter innen populærmusikk til Trondheim. Han som kulturminister er et dårlig signal for Oslo. Jeg er sikker på at han kommer til å bruke makta si, sier Bjørge i en kommentar.

- Det blir jo et spørsmål om habilitet, og heldigvis er det et flertall på Stortinget som avgjør saken.

Utenom denne saken er ikke Bjørge særlig bekymret for hva kulturministeren vil finne på.

- Jeg tror kommer til å gjøre det bra. I tillegg tar han rocken på alvor og det virker som om han er rimelig orientert om populærmusikkens dårlige kår, sier han.

Taus fra kritikerne
Trond Giske har til tider vært en omstridt figur i kultur-Norge, og mange har mer eller mindre kritisert hans nettverkbygging med svært kjente og prominente figurer i norsk kjendisliv.

Ole Paus er en av dem som gjennom sin musikk har sagt at han mener mennesker som Giske bør holde litt mer distanse til det han kaller den nye kultureliten.

Mandag avslo han vennlig å kommentere valget av Trond Giske som kulturminister overfor TV 2 Nettavisen.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken