Kumbh Mela er pilgrimsferden som tiltrekker seg millioner av hinduister til India hvert tolvte år. Pilgrimene samler seg ved Sangam, stedet der de tre elvene Ganges, Yamuna og den mytiske elven Sarasvati møtes ved den indiske byen Allahabad.

Her vil de gjennomgå et renselsrituale ved å bade i elven, som blant annet skal frigjøre dem for deres synder.

Festivalen har blitt døpt «verdens største, menneskelige sammenkomst» og i 2001 deltok mer enn 40 millioner mennesker. Myndigheter regner med at årets møte vil bringe mer enn 100 millioner mennesker til Allahbad.

Selv om bading i Ganges i den åndelige verden skal rense de troende for deres synder er det fullt mulig at badingen også vil gi dem noen høyst virkelige sykdommmer.

Hellige Gangens er nemlig en av verdens mest forurensede elver. Ifølge Wikipedia regner man med at over 2,9 milliarder liter med kloakk fra mennesker renner ut i elven daglig.

I tillegg til kloakk, kremmeres også lik ved elvebredden. Asken og deler av de kremerte likene blir sendt nedover elven til deres siste hvilested. Forsøpling og kjemisk utslipp har videre ført til ytterligere forurensing av elven, og ifølge en dokumentar om elven fra National Geograpich viste en måling at elven inneholder en bakterimengde på over 3000 den anbefalte verdien.

Hyppigheten av tarm- og vannbåren sykdommer som kolera, dysenteri, tyfus og hepatitt A blant mennesker som bader i elven, bruker vannet til å pusse tenner eller vaske opp i, er skyhøy - nærmere 70 prosent.

På lengre sikt har folk som lever i områdene Uttar Pradesh, Bihar og Bengal langs elven høyere risiko for å få kreft enn innbyggere noe annet sted i India.

Når verdens største enkeltstående gruppe av mennesker samler seg rundt et sydende basseng av bakterierer, blir det selvsagt trøbbel fra tid til annen. I 1892 brøt det ut kolera, noe som gjorde at sikkerhetsprosedyrene rundt festivalen ble kraftig innstrammet.

I 1954 ble 500 mennesker tramped til døde i den såkalte «Kumbh Mela-panikken», men de siste årene har organiseringen av festivalen gått bemerkelsesverdig glatt. Faktisk så glatt at et team fra Harvard i år overværer festivalen for å lære av håndteringen av en slik «pop-up» megaby.

En studie publisert på forskningsnettsiden PLoS One argumenterer med at å delta i et massivt rite som Kumbh Mela faktisk kan føre til bedre helse og velvære. Forskerne skriver at det naturligvis ikke er badingen i Ganges som er årsaken til det, men det å oppleve og oppdage seg selv i et endeløst hav av andre mennesker med samme spirituelle mål som deg.

I så måte kan det jo hende at de titalls millionene av mennesker som nå samler seg langs bredden av Ganges er inne på noe ...

Se bilder fra årets Kumbh Mela nedenfor (klikk på symbolet øverst til høyre i karusellen for å se bildene i fullskjerm).

5404