OSLO: Tallet kommer fra studentenes helse- og trivselsundersøkelse for 2014, og er hentet fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Westerdals, Nordisk Institutt for Scene og Studio og Kunsthøgskolen i Oslo samt Kunsthøgskolen i Bergen, skriver Universitas.

6-8 prosent av studentene på disse skolene sier at de har brukt minst ett av de andre narkotiske stoffene enn hasj og marihuana minst fem ganger i løpet av det siste halvåret.

Ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus oppgir henholdsvis 4,9 prosent og 2,5 prosent det samme.

Ikke overrasket

Sturla Nordlund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) er ikke overrasket over at kunststudenter bruker mer narkotika enn andre studenter.

– Det er et klassisk tilfelle som ofte viser seg i lignende undersøkelser, sier han til studentavisen.

Flere kunststudenter Universitas har snakket med sier at de ikke er overrasket over at så mange bruker sterke narkotiske stoffer, men sier de er overrasket over at deres eget fag er overrepresentert.

En av dem beskriver kunstnermiljøet som liberalt, og sier hun opplever at det er større aksept for å snakke om rus, skille seg ut og utforske innad i et slikt miljø.

I hipstermiljøer

Sosiolog og rusforsker Willy Pedersen mener det kan oppstå kortvarige motebølger i for eksempel hipstermiljøer, der unge tar andre illegale stoffer enn hasj.

– Antagelig er tallet for kunstskolene et uttrykk for at slike stoffer kan bre seg i små miljøer. Enkelte miljøer kan være spydspisser eller trendsettere. Men som regel sprer det seg heldigvis ikke videre til større grupper, sier Pedersen til Universitas.