*Nettavisen* Nyheter.

Slik får du fagbrev som helsefagarbeider

Kurs på Folkeuniversitetet gir deg den kompetansen du trenger.

15.06.15 09:37

Kunne du tenke deg et yrke som helsefagarbeider? Med fagbrev i helsefag får du kompentanse til å kunne utføre omsorg samt grunnleggende sykepleie for pasienter og brukere av helse- og sosialtjenesten.

Utdanningen på Folkeuniversitetet dekker yrkesteorien i helsefagarbeiderfaget, og forbereder deg til den teoretiske prøven du trenger for å ta fagbrev. Du må også avlegge en praktisk prøve etter praksis for å kunne ta fagbrevet.

Her kan du melde deg på kurset.

Tre hovedområder

Kompetansemålene i kurset er oppdelt i områdene "helsefremmende arbeid", "kommunikasjon og samhandling" og "yrkesutøvelse". Sammen vil disse områdene gi deg en bred innsikt i faget, og nyttig kunnskap som gjør deg klar for et givende yrke.

Helsefremmende arbeid

I "helsefremmende arbeid" lærer studentene om hva levevaner, fysisk aktivitet og kosthold betyr for å forebygge sykdom og fremme fysisk og psykisk helse. Grunnleggende sykepleie og forebygging av smitte er blant områdene som gjennomgås, samt kroppens oppbygning og funksjoner.

Området kan deles opp i disse hovedpunktene:

 • Livsstil og helse
 • Funksjonshemninger
 • Omsorg og psykisk helse
 • Sykdomstegn og sykepleie
 • Forebygging av sykdommer

Les mer i utdanningens læreplan.

Kommunikasjon og læring

Klikk på bildet for å forstørre.

"Kommunikasjon og samhandling" handler om hvordan kommunikasjon med mennesker kan fremme helse og sosial utvikling, med empati, respekt og toleranse som sentrale begreper. Her får du som student en innføring i ulike kommunikasjonsteorier og konflikthåndtering, så vel som informasjon om taushetsplikt og personvern.

Området kan deles opp i hovedpunktene:

 • Å skape tillit
 • Samarbeid
 • Taushetsplikten

Les mer om området her.

Yrkesutøvelse

Utdanningens siste hovedområde, "yrkesutøvelse", handler om hvordan det helhetlige menneskesyn kan ivaretas. Blant elementene som inngår finner du planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av eget arbeid, i tillegg til en innføring i relevant regelverk. Helsearbeiderens rolle i samsvar med andre yrkesgrupper står også sentralt i denne delen av utdanningen.

Hovedpunktene til området er:

 • Brukeren i fokus
 • Planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering
 • Regelverk og yrkesetiske retningslinjer


Hvem passer kurset for?

Utdanningen passer for deg som ønsker å jobbe med varierte arbeidsoppgaver innen praktisk pleie, omsorg og miljøarbeid i helse- og sosialtjenesten. Kurset er tilrettelagt for deg som er voksen, og ettersom det kreves 5 års godkjent praksis for å avlegge den praktiske fagprøven anbefales det at du har eller er i praksis innen pleie og omsorg.

Du kan også skaffe deler av praksisen samtidig med eller etter at du har tatt kurset hos Folkeuniversitetet, og det kreves ellers ingen spesielle forkunnskaper for å delta på kurset.

Som helsefagarbeider er det flere muligheter når det gjelder fremtidig yrke. En fagprøve åpner opp for jobber blant annet på sykehus, i hjemmebaserte tjenester, i psykisk helsearbeid på alle nivåer og på sykehjem.

Meld deg på kurset her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.