Kurt Westergaard, som ble verdensberømt for sin karikaturtegning av profeten Muhammed med bombe i turbanen, slutter som tegner i Jyllands-Posten.

Ifølge avisen har Westergaard (74) sagt opp selv og han uttaler at han ikke er blitt presset.

Han har tidligere uttalt at han vurderte å slutte i sommer og har sagt at han har følt seg presset til å slutte.

Westergaard har hatt ferie siden i fjor høst, da det ble avslørt terrorplaner mot Jylland-Posten.

- Jeg tror det er utmerket at jeg ikke vender tilbake til avisen. Mitt fravær kan kanskje også være med på å redusere trusselnivået mot Jyllands-Posten, sier Westergaard til Jyllands-Posten.

Det har vært strenge sikkerhetstiltak rundt Jyllands-posten i lengre tid. Tegneren er også selv blitt angrepet i sitt hjem av en islamist med øks. Han reddet seg da ved å stenge seg inn på badet, som var forsterket for å være et tilfluktssted.

Westergaard er utdannet lærer, og var rektor på en skole for handicappede barn før han for 27 år siden begynte som tegner i Jyllands-Posten.

- Det er grunn til å takke ham høyt og tydelig for de mange finurlige og flotte tegningene gjennom alle år. Og så er det simpelthen god grunn til å takke ham for det personlige motet og den standhaftigheten han har vist de siste fem årene. Det er ikke mange som hadde klart det presset Kurt har vært utsatt for, sier Jyllands-Postens sjefredaktør Jørn Mikkelsen.

- Vi kjemper den samme kampen for ytringsfrihet. Den journalistiske ideen med Muhammed-tegningene var i sin tid å diskutere i hvor stor grad den offentlige debatten er utsatt for trusler fra kretser som ønsker ytringsfriheten innskrenket. Det initiativet har dessverre vist seg mer berettiget og nødvendig enn noen kunne forestille seg på forhånd, sier Mikkelsen.