Gå til sidens hovedinnhold

Kutter i oljeetterspørselen

Det internasjonale energibyrået IEA har kuttet i sine oljeetterspørselestimater for 2007 i kjølvannet av en mild vinter så langt. Samtidig ser non-OPEC-produksjone ut til å bli svakere enn ventet i år.

Det viser tall fra OECD-landenes energivaktbikkje IEA publisert torsdag.

IEA skrur ned oljeetterspørselsestimatet for 2007 med 160.000 fat pr. dag til 85,77 millioner fat pr. dag. Samtidig skrur de ned også estimatet for 2006 med 120.000 fat pr. dag.

Dermed forventer IEA en økning i oljeetterspørselen i 2007 på 1,3 millioner fat pr. dag.

Kuttene begrunnes av IEA med det milde været så langt denne vinteren samt utsikter til svakere vekst i den amerikanske økonomien.

Samtidig ser imidlertid IEA fortsatt et stramt oljemarked som følge av at produksjonsøkningene fra produsentlandene utenfor oljekartellet OPEC, non-OPEC, ikke vil innfri tidligere estimert produksjonsøkning.

IEA kutter faktisk 300.000 fat pr. dag fra sin forrige prognose for økning i non-OPECs produksjonsøkning i 2007 sammenlignet med deres rapport i desember.

Dette gjør at behovet for olje fra OPEC, det såkalte call-on-OPEC, økes med 200.000 fat pr. dag for 2007.

Forøvrig estimerer IEA at de ti OPEC-landene som inngår i kvotesystemet, kuttet produksjonen i desember med 85.000 fat pr. dag til 27 millioner fat pr. dag. OPECs reservekapasitet var ved utgangen av desember på 2,5 millioner fat pr. dag.

Oljeprisen har på nyåret vært under press og tidligere denne uken falt den til nivåer under 51 dollar pr. fat, som er de laveste nivåene på 20 måneder. Oljeprisen fikk en rekyl onsdag kveld, og dagens IEA-rapport er foreløpig tatt i mot uten utslag i oljemarkedet.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn