Gå til sidens hovedinnhold

Kutter Norges Bank renten?

USA kuttet renten kraftig tirsdag, men vil det påvirke Norges Bank på rentemøtet idag?

- Nei, er svaret fra sjeføkonomene på spørsmålet i ingressen.

Den amerikanske sentralbanken FEDs overraskende kutt på hele 0,75 prosentpoeng, vil ikke ha noen påvirkning når Svein Gjedrem i dag klokken 14 avslører Norges Banks rentebeslutning.

Søndag skrev Nettavisen at ingen av de åtte bankene i vårt rentebarometer venter noen forandring i styringsrenten i dag. Den spådommen har ikke forandret seg.

Største ekstraordinære kutt noensinne
FED gjorde tirsdag tidenes største ekstraordinære kutt i renten, en drøy uke før det planlagte rentemøtet. På sikt kan det vise seg at FEDs kutt kan påvirke også det norske rentemarkedet.

- Årsaken til kuttet kan være at det går mye dårligere i USA. I så fall vil det påvirke resten av verden og ikke minst eurosonen, som er viktig for Norge. Med et slikt betydelig svakere vekstbilde vil den norske økonomien rammes, og da vil vi se rentekutt på sikt, sier seniorøkonom i DnB Nor Markets Bjørn-Erik Orskaug til Nettavisen.

- Men dette kan også være en forsikring fra FEDs side, der de prøver å få finansmarkedene på fote igjen. Hvis de klarer dette og gjennomslaget fra finansmarkedene til realøkonomien ikke blir så stor, vil ikke dette rentekuttet bety noe for Norges Bank, sier han.

Tror på renteheving
Orskaug forteller at DnB Nors syn fortsatt er at Norges Bank kommer til å øke renten en gang i løpet av året.

- Vi tror på en renteheving i juni. Dette fordi vi ikke tror på en økonomisk tilbakegang i USA, og fordi vi forventer en lønnsvekst på knallsterke 6 % i vårens lønnsoppgjør i Norge, forklarer han.

Tror på rentenedgang
Derimot tror det generelle finansmarkedet at Norges Bank vil måtte kutte renten i løpet av året.

- Vi er uenige med markedet. Det er tydelig at markedsaktørene tror det vil gå dårligere i USA og at dette vil påvirke Norge, men det tror ikke vi, sier Orskaug.

Kan kickstarte amerikansk økonomi
Han før støtte av sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

- Enten vil FEDs rentekutt føre til flere kutt både i USA og resten av verden. Det vil kunne føre til kutt også i Norge. Eller så vil dette kuttet kickstarte den amerikanske økonomien, og dermed legge press på ytterligere renteøkninger fra Norges Bank, sier han til Nettavisen.

Når kan vi vente å vite mer om hva som kommer til å skje?

- Det første vi må se er hvordan finansmarkedene reagerer. Positive tegn er hvis børsene stiger og de lange rentene tar seg opp. Dette vet vi mer om innen en uke. Men om dette rentekuttet vil stabilisere boligmarkedene i USA får vi først vite om noen månender, sier Jullum.

Han understreker at Fokus Bank holder på sitt rentesyn, som er at Norges Bank kommer til å øke renten en gang i løpet av 2008.

Men det finnes også flere norske finanshus som tror på et rentekutt i Norge i 2008.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året