Gå til sidens hovedinnhold

Starter han seddelpressen?

Spekulasjoner om at USA vil trykke opp mer dollar, svekker landets valuta.

I forkant av rentemøter gjør alltid den amerikanske sentralbanken rundspørringer blant markedsaktørene, om hva de forventer at banken skal foreta seg. De største aktørene forventer at andre omgang med økonomiske tiltak skal bli i størrelsesorden 500 milliarder dollar. Men spekulasjonene varierer fra 250 milliarder dollar til 2000 milliarder dollar. Gjennomsnittsaktøren forventer seg at sentralbanken legger mellom 80- og 100 milliarder dollar i måneden på bordet for å få amerikansk økonomi tilbake på banen.

Les også: - Statlig pyramidespill på gang

Spekulasjonene rundt de økonomiske tiltakene har svekket dollaren mot de fleste store valutaer deriblant euroen.

Arbeidsledigheten i USA øker mindre enn forventet. Den øker fortsatt, men ikke fullt så fort som forventet. Veksten i disse tallene er på sitt laveste nivå siden juli. Dog var de lave tallene i juli forårsaket av sesongjusteringsproblemer rundt de årlige stengningene i amerikansk bilbransje. Hvis en kan se bort fra dette, så er tallene nå på sitt laveste siden 2008.

I løpet av dagen kommer det flere interessante tall fra USA. Foreløpige BNP-tall klokken 14,30, Chicago PMI, innkjøps-sjefsindeksen for industrien i Chicago, og det landsdekkende konsumentsentimentet som blir publisert av University of Michigan. Det er ventet en nedgang i begge indeksene.

Europa
Selv om euroen har styrket seg mot dollaren er det ikke alt som henger sammen.

For eksempel var det forventet en vekst i tysk detaljomsetning på 0,5 prosent, men den tyske økonomien leverte ingen vekst i det hele tatt på dette punktet. Istenfor å stige sank detaljomsetningen med hele 2,3 prosent. Noe som gjør at den nå er bare 0,4 prosent høyere enn for et år siden.

Nedgangen kommer til tross for at Tysklands arbeidsledighet er nær det laveste nivået på 18 måneder og at bilbransjen i landet ansetter for å imøtekomme etterspørselen i eksportmarkedene.

Norgeog Skandinavia
Sverige leverer gode tall og presenterer en detaljomsetningsvekst på 0,8 prosent. Dette er godt over den veksten markedet forventet.

- Selv om dette overrasket våre svenske kollegaers estimat for denne ene måneden, er veksten i tråd med deres syn om sterk innenlandsk etterspørselspress. Et syn som også baseres på høy opplåning i husholdningssektoren og oppgang i importveksten, skriver Shakeb Syed, analytiker i Handelsbanken Capital Markets, i en rapport.

Svenskene klapper seg selv godt på skulderen til tross for nedgangen i konsumentsentimentet, og baserer dette på den fortsatt stigende trenden.

Kronen
Den norske kronen har svekket seg mot dollaren og euroen. Så sent som forrige uke kostet en dollar ned mot 5,79 kroner, mens kursen idag er tilbake opp mot 6 kroner på 5,93 korner for en dollar.

Forrige uke kostet en euro stabilt 8,1 kroner, men denne uken har euroen styrket seg og prisen er nå 8,2134 for en euro.

Arbeidsledigheten for oktober steg en smule og fortsatte med det en negativ trend fra september. Det er ventet en oppgang i forbrukstallene som er begrunnet med en vedvarende lav rente og relativt lav arbeidsløshet.

Les flere saker på NA24

Kommentarer til denne saken