Gå til sidens hovedinnhold

Kvelds-tv overlever ferien

Tv'en taper om sommeren, men vi bruker gjerne sene sommerkvelder foran skjermen.

Sommer, sol og ferie er generelt dårlig tv-nytt, og fra juni til og med august synker seertallene kraftig for tv-kanalene.

NA24 Propaganda – landets største medienettsted.

Likevel er det fortsatt en del av oss som sitter klistret foran skjermen, men da gjerne senere på kvelden.

Endret seermønster
Ifølge Kristian Tolonen, medieforsker i NRK, er «primetime», mellom klokken syv og elleve på kvelden, den perioden vi ser mest på tv gjennom året.

- I de mest populære tv-månedene, som da gjerne er vinterstid, stiger seertallene fra klokken syv og frem til klokken ti på kvelden, gjerne da med en «topp» rundt tidsperioden ni til ti. Etter ti begynner tallene å dale, og nærmer seg da «bunnen» rundt elleve. Om sommeren endrer seermønsteret seg. Da er det gjerne siste delen av kvelden, altså perioden ti til elleve som har flest seere, sier han til NA24 Propaganda.

Ifølge Tolonen er ikke dette resultat av at vi ser mer på tv sent på kvelden om sommeren enn ellers i året, men at seertallene for denne tidsperioden ikke synker like raskt som de tidligere tidsperiodene.

- Denne perioden blir mer synlig. Om sommeren har mange fri og gjør andre ting enn å se på tv tidlig på kvelden, men rundt ti-elleve kommer mange gjerne hjem, eller er slitne fra å ha drevet med andre aktiviteter, og da skrur vi ofte på tv-en. Tidsperioden ti til elleve blir altså ikke «ofret» til fordel for andre ting, slik de tidligere tidsperiodene blir, sier han.

Vær og fritid
Ifølge Tolonen er det at tv-seingen ofres til fordel for andre ting, og at seertallene derfor synker sommerstid, en svært vanlig utvikling.

- Tv-tallene går nedover i sommermånedene, det har de alltid gjort og juli er som regel aller dårligst. Årsaken er at tv-seing er en fritidsaktivitet. Om sommeren, og særlig dersom det er fint vær, gjør man heller andre ting på fritiden, sier han.

Ifølge Tolonen har sommerværet en stor innvirkning på folks tv-vaner.

- Er det dårlig vær og svært kaldt ute holder folk seg gjerne inne, og da er det flere som ser på tv. Det motsatte gjelder dersom det er fint vær og varmt. Dette er grunnen til at vintermånedene ofte er de månedene som er best for tv-kanalene, og gjerne også de det satses mest penger på, sier han.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album