Gå til sidens hovedinnhold

- Ber ikke skuespillere snakke engelsk

Kvelertak endelig klare med sitt første album.

(SIDE2): - Skal man lage en film i Norge, får man ikke skuespillerne til å snakke engelsk.

Det sier Erlend Hjelvik, vokalist i Kvelertak, som en sammenligning på hvorfor bandet velger å skrive tekster på norsk. Stavangerbandets etterlengtede og selvtitulerte debutskive kommer neste uke, men førstesingelen «Mjød» og «Ordsmedar av rang» har allerede blitt godt mottatt av kritikerne.

- Det er naturlig for meg å skrive på norsk, det føles ukomfortabelt på engelsk. Det høres også fort mer kleint ut på engelsk, det er lett å ende med klisjeer dersom man skriver på et annet språk, sier Erlend.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

Toppen av lista
Stavangerbandet Kvelertak har holdt på siden 2007, men det var først i fjor de virkelig gjorde seg bemerket på musikkartet. Blant annet var det Urørt-finalen, spilte på Øyafestivalen og Roskilde. Plateselskaper og bookingbyråer meldte sin interesse, og nå er endelig førsteskiva klar.

Les: Fjortisenes kveld

- Det har tatt litt tid å få skiva ut, det hadde litt sammenheng med hvordan og hvor vi ville spille den inn, sier Hjelvik, som sier det var overraskende lett å få den produsenten bandet ønsket.

- Vi hadde Kurt Ballou (Converge-gitarist) på toppen av ønskelista hele tiden. Vi sendte en mail og neste dag var det i boks. Det gikk langt enklere enn vi hadde trodd.

- For alle
Gjengen dro til USA og spilte inn på nyåret, og nå er produktet klart for fansen. Med på plata har Kvelertak fått hjelp av blant annet Andreas Tylden fra JR Ewing og Ivar Nikolaisen i Silver.

- Det er først og fremst en variert plate. Den er veldig brutal, samtidig som den er catchy og fengende. Det er noe for alle der, mener Erlend.

Bandet selv har kalt musikken sin necro 'n roll.

- Det er en betegnelsen som har blitt hengende ved, jeg sang nok bredere før. Men vi spiller hardrock med elementer fra andre, hardere sjangere og det er heavy tekster, sier Erlend.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

England
For eventuelle utenlandske fans skal ikke de norske tekster by på problemer dog, hva sangene handler om er forklart i CD-bookleten.

Og utenlandske fan kan det fort bli flere av, når Kvelertak legger ut på Europaturné i sommer. I juli står først England for tur, og der har de allerede fått litt drahjelp av gigantiske BBC.

To uker på rad ble låta «Mjød» listet som ukens singel på BBC Radio One.

- Jeg regner med plateselskapet sendte en promo, men har egentlig ikke anelse om hvordan det gikk til. Vi fikk bare beskjed om å oversette teksten til engelsk, slik at BBC kunne kontrollere innholdet før de spilte den, sier Hjeltvik, som håper noen av BBCs lyttere får med seg sangen og dermed kommer og sjekker ut bandet på konsert.

Travel sommer
Sammen med Converge, Kylesa and Gaza skal de turnere i Europa i juli og august, kun avbrutt av festivaljobber - her hjemme Hove, Slottsfjell og Pstereo, i England Reading og Leeds festivalene. Starten for konsertsommeren skjer med releasekonsert på Checkpoint Charlie allerede 18. juni.

Først til høsten blir det muligens litt ferie, men også mer jobbing.

- Vi får først bli ferdig med turneen, men så er det vel i gang med å skrive nytt materiale med en gang, sier Erlend Hjelvik, og legger til at ny plate muligens er på plass om et par år.

Bandets selvtitulerte debutskive er ute 21. juni.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken