(SIDE2:) Ifølge forskerne ved Yale så går utviklingen av menneskene nå i motsatt retning. Mens vi fra apene har strukket oss, blitt lengre og slankere, skal vi nå andre veien.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Får en dreining
Det betyr at gjennomsnittskvinnen i fremtiden vil være kortere. Hun vil veie mer. Og hun vil sannsynligvis være mer fertil.

Årsaken er ifølge evolusjonsbiologen Stephen Stearns helt normale. Det er evolusjonen som går sin gang.

Ut fra en gruppe av 2.238 kvinner som hadde vært i overgangsalderen, målte forskerne vekt, kolesterolnivå, høyde og blodtrykk og sammenlignet det så med hvor mange barn kvinnene hadde fått.

SE OGSÅ:Hvilken fertilitetstype er du?

Nesten uten unntak var det de kortere og rundere kvinnene som hadde flest barn. De med lavere blodtrykk var mer fruktbare enn de med vanlig og forhøyet blodtrykk. Ifølge Tidningarnas Telegrambyrå var det slik at døtre av de kortere kvinnene med et par kilo ekstra arvet deres gener. Med andre ord fikk de også flere barn enn slankere, høye kvinner.

Naturlig utvelgelse
Stearns og hans forskerteam mener at disse funnene vil ha stor effekt på sikt. Om trenden med at slanke, høye kvinner får færre barn fortsetter, vil gjennomsnittskvinnen i 2050 være to centimeter kortere og veie et par kilo mer enn hun gjør i dag.

De kommer til å føde sitt barn nesten et halvt år før gjennomsnittet nå og de kommer senere i overgangsalderen.

Stearns sier dette er rett og slett et resultat av naturlig utvelgelse.

- Mange tror at menneskearten ikke lenger styres av dette, men det er helt feil, sier han.

Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.