Kvinnen har i utgangspunktet ikke spesielt lyst på sex, men kan få det gjennom forspillet, stod det å lese i den tidligere Pasienthåndboka, publikumsversjonen av Legehåndboka på Internett.

Er kvinnen tent da?

Kvinnen kan derimot få «lyst til å få lyst», og det er her kunsten å tenne kvinnen ligger, ifølge fagfolk.

En kvinne kan ha klitorisereksjon uten at hjernen hennes får det med seg. Kjønnet hennes kan være i full gang med å våkne seksuelt, mens kvinnen selv befinner seg et helt annet sted.

- Kjønnet hennes svulmer og blir vått, mens kvinnen ikke føler noen verdens ting. Men er kvinnen tent da? Nei, hun er kun tent når hun føler det selv, fastslår lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad ved Grimstad MPAT-Institutt (Medisinsk-Psykologisk-Almen-Terapeutisk Institutt).

Fysisk og mental tennning

Sexolog Gro Isachsen, ekspert på Doktor Online, skiller derfor ofte mellom fysisk og mental tenning når hun samtaler med kvinner med lystproblemer.

- For noen kvinner virker det som om de ikke har kontakt mellom kjønnet og hjernen. Noen kan ha sex og samleie uten at de har tent mentalt og partneren observerer at kjønnet svulmer og er vått, mens hun likevel ikke har glede av det fordi den mentale tenningen uteblir, sier Isachsen.

Sexologen forteller at de fleste beskriver at når de tenner mentalt og fysisk, skifter de modus og er intenst til stede i situasjonen. Alle sanseopplevelser kjennes sterkere.

Politisk ukorrekt tenning

Heldigvis er det å ha lyst én ting og det å være mottagelig for å få lyst en annen. Og for å tenne en kvinne er det mottageligheten som blir viktig, ifølge P. Benestad.

- Så hva er det kvinnekroppen tenner på? Jo, den tenner ofte på nærhet, det å bli lagt merke til, disse gamle tingene som jo blir så politisk ukorrekte, men så nær naturen likevel at de fortsetter å virke, sier P. Benestad.

Ifølge legen tenner mannekroppen mer spontant enn kvinnekroppen. Psykologisk intimitet er derfor et viktig poeng når man snakker om kvinnens tenning; det at man er nær hverandre utover det erotiske så man til en hver tid er mottagelig for tenningen.

- Kjærlighet er et fint krydder i seksualiteten , det at man kjenner den man går til sengs med. Da snakker jeg ikke om å dele hemmeligheter, men at man deler dagen og livet sammen. Det er viktig for at man skal få lyst og kanskje spesielt for kvinnen, sier P. Benestad.

Sexy forspill

Psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi Peder Kjøs mener av den grunn at vi bør bort fra hele «hans ansvar å tenne henne»-prosjektet.

- En stor del av kvinnens oppbygning skjer utenfor senga. Så det å bygge et slikt forhold til kvinnen at hun generelt er klar er en mye riktigere tilnærming. Det å bare være en «ålreit fyr» er veldig undervurdert, sier han.

- Da går gjerne det sengerelaterte mer av seg selv også. Da er hodet hennes med og hun er nettopp mer deltagende i stedet for at hun blir som en maskin som må startes og smøres og så skal hun være klar, sier Kjøs.

Den koden som gjør kvinnen klar på et blunk derimot, er veldig etterspurt. Men ifølge Kjøs finnes det ingen kode. Koden er forskjellig hver gang og hver kvinne har sin kode som man må knekke sammen med henne.

Kan godt bli kåt

Lysten kan nemlig ikke tvinges frem, men når kvinnen føler seg mottagelig, kan hun få lyst til å komme ham i møte. Hun kan få lyst til å ta på seg den erotiske situasjonen.

- Dette er helt avgjørende for at en fullverdig tenning kan finne sted i kvinnekroppen. Men da er det også noe med å kunne gå inn i stuasjonen uten å føle et press om å måtte tenne på alle plugger, sier P. Benestad.

- Hvis man tillater seg og tar på seg en erotisk situasjon så kan man godt komme til å bli kåt, men tar man den på seg og krever at man blir kåt, da er sannsynligheten for dette mindre, forklarer P. Benestad.

Hin understreker at det bør være rom for å si: Nå har vi det fint, men det er i grunnen bare dette jeg har lyst til i dag.

Mental og fysisk tenning

Isachsen mener at det er viktig når man snakker om en kvinnes tenning, at han får henne til å slappe av. Hun må selv ønske å være åpen og til stede i egen kropp for å være i både den fysiske og den mentale tenningen.

- Hun må kjenne tillatelse til å nyte og vite at han ønsker å se hennes begjær. Da først synes de fleste kvinner de klarer å få full kontakt med sin egen nytelse og delta fullt ut i seksuallivets gleder, både mentalt og fysisk, sier Isachsen.

Hun forteller også at alt for mange kvinner har sex uten å være tent. Da får de heller ikke til spenningsoppbygging.

- Har hun ofte sex uten spenningsoppbygging, og da heller aldri får fullverdige orgasmer, kan det gi motstand mot tenning. Hun vet før hun begynner at sexen vil ende i frustrasjon. Jo flere opplevelser av frustrasjon, desto mindre lyst på sex, sier Isachsen.

Slik tenner du meg, kjære:

1. Vis at du ser meg

Gi meg komplimenter, men ikke bare for utseendet mitt.

2. Vær interessert i hele meg

Sett pris på tankene, følelsene, opplevelsene og hverdagen min, ikke bare kroppen. Det er direkte avtennende om jeg alltid prater til en vegg.

3. Gjør ting sammen med meg

Jeg vet at du ikke kan fordra å lage keramikkboller, tråle loppemarkeder eller gå på tur, men gjør det for min skyld – da føler jeg meg nær deg og synes du er den flotteste i verden, og da kan alt skje...

4. Hjelp meg å rydde opp

Vær hverdagshelten min: rydd, vask, gjør noe jeg setter pris på. Vi kvinner vil ha alt i orden før vi gir oss hen, dette fordi vi ble marinert i østrogen i mors liv og alltid vil være mer opptatt av detaljene i livet.

5. Kjærtegn meg uten baktanker

Jeg blir så glad når du kysser og klemmer meg uten å forvente sex. Da føler jeg meg veldig spesiell og kan få lyst til å følge opp når jeg har ryddet hodet mitt og er klar.

6. La kvelden stå åpen

Vis at du kan nyte alt det andre vi gjør sammen, men la kvelden stå litt åpen. Føler jeg at du alltid har en klar agenda kan det stresse vekk lysten min.

7. Ta føringen, ikke styringen

Kunsten er å «bestemme» de tingene du vet jeg er klar for, ikke å presse påfunnene dine på meg. Lydhør autoritet, kjære deg.

8. Bry deg om min nytelse

Husk at jeg er litt som ånden i lampen, jeg må pusses og gnis ganske mye før jeg våkner. Dersom du bare raser av gårde og sovner etterpå mister jeg litt lysten.

9. Ikke sutre om det ikke blir sex heller

Noen ganger vil jeg bare kose, eller sove etter at du har massert meg og fordi jeg sier a trenger jeg vel ikke bestandig å si b, c og d? Det kommer en dag i morgen også, og du får masse stjerner i «sexboka» om du bare smyger deg inntil meg og brer om oss begge i stedet..

Kilde: Psykolog Peder Kjøs, bearbeidelse: Madeleine Ferre

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Denne saken ble først publisert på klikk.no. Les også:

Ja, kvinner har også ståtiss

Munnsexen menn elsker

Dette funker bedre enn porno