Gå til sidens hovedinnhold

Det danskene virkelig kan

Danskene elsker sin krim og det passer oss helt fint!

Kvinnen i buret - Danmark, 2013. Regi: Mikkel Nørgaard. Med: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Mikkel Boe Følsgaard, Sonja Richter, m.fl.

Aldersgrense: 15 år

De fire bøkene om Avdeling Q, skrevet av Jussi Adler-Olsen, har vært en stor suksess i hjemlandet Danmark og filmrettighetene ble til slutt kjøpt opp av Zentropa, selskapet til blant andre Lars von Trier. De handler om den intense visekriminalkommissæren Carl Mørck og hans assistent Assad som sammen etterforsker uoppklarte og henlagte saker og de siste årene har Adler-Olsen virkelig fått fotfeste her hjemme også.

Den første filmatiseringen bærer samme navn som boken den er basert på og Nikolaj Lie Kaas spiller hovedrollen. Med seg har han fått Fares Fares som spiller assistenten Assad.

Ukas andre anmeldte filmer

Boktyven-anmeldelse: Faller på sine velspilte knær
Mandela - Veien til frihet: Et ganske uvanlig liv
Brev til kongen: Norge sett fra utsiden

Den unge og fremadstormende politikeren Merete Lynggaard (Sonja Richter) forsvinner fra en fergetur med sin funksjonshemmede bror Uffe, spilt av Mikkel Boe Følsgaard. Politiet fastslår at hun har begått selvmord og saken blir erklært oppklart. Men når Mørck og Assad ser nærmere på bevisene viser det seg at sprekkene i til politiets etterforskning er mange og store. De tyr til uvanlige metoder og ofrer mye på vei til sakens sanne kjerne.

Selve handlingen i «Kvinnen i buret» er intet nytt innen kriminalsjangeren. Vi har sett det meste her før og historien tar heller ingen spesielt overraskende vendinger heller. Men det er spennende hele veien gjennom og for fans av denne type historier er det meget kompetent håndverk. Regi er det Mikkel Nørgaard som står for og han har regissert en rekke episoder av kjente tv-serier som «Anna Phil», «Borgen» og «Klovn».

For det som løfter «Kvinnen i buret» opp fra å være nok en gjennomsnittlig thriller til en langt mer interessant og engasjerende opplevelse er det som skuespillerne presterer, med intet unntak blant de involverte.

Nikolaj Lie Kaas er fabelaktig i rollen som Carl Mørck, og får oss til å like karakteren på tross av dens utallige ufordrageligheter. Han er sur mot nesten alle han møter og til tider, veldig usjarmerende og brysk. Men mot slutten av filmen har vi faktisk blitt litt glade i Mørck og vi skjønner hvorfor han jobber på den måten som han gjør. Målbevissthet har sin pris og han bærer gledelig byrden på sine skuldre.

Fares Fares er nesten like heldig og fortjener ekstra skryt siden han snakker på dansk, med tanke på at Fares er fra Sverige. Han bringer en nødvendig menneskelighet og varme inn i det lille teamet og er en takknemlig pustepause fra Mørcks dysterhet. Fares samspill med Kaas har en fin tone og det underlige paret gjør seg godt sammen.

Selv om rollen er liten så må det nevnes at Mikkel Boe Følsgaard er god som den funksjonshemmede Uffe. Han overdriver aldri, men bringer heller en stoisk ro til karakteren. Kontrasten mellom denne karakteren og forrige gang vi så Følsgaard på norske kinoer, i rollen som den barnslige kongen i «En kongelig affære», kunne ikke vært større.

«Kvinnen i buret» setter seg et sted mellom de mørkeste thrillerne som «Se7en» og «Prisoners» og lettere materiale som «Beck»-filmene. Den gjør ikke skam på den stolte danske krimtradisjonen. Og med flotte skuespillerprestasjoner og solid regi vil den nok mette sulten til svært mange krimelskere. Så får vi krysse våre fingre for at de potensielle oppfølgerne fortsetter den gode trenden som denne har startet.

HTML EMBED
Reklame

Slik blir du glad i i løpe

Kommentarer til denne saken