(Avisa Oslo)

Denne uken møtte en 35-årig oslokvinne i Oslo tingrett, tiltalt for å ha diktet opp straffbare handlinger rettet mot seg selv.

Ifølge tiltalen skal hun ha iscenesatt ni episoder over en periode på ti måneder tilbake i 2018. I hovedsak dreier det seg om tagging av tidvis rasistiske trusler på sitt eget vindu, men også to tilfeller av ildspåsettelse utenfor leiligheten.

Selv stiller kvinnen seg fullstendig uforstående til anklagene.

Installerte kameraer

Bakgrunnen for at 35-åringen til slutt endte på tiltalebenken, er at politiet på et tidspunkt installerte kameraer i gården utenfor leiligheten hennes.

Ved to av episodene som er omtalt i tiltalen, henholdsvis 3. og 7. november i 2018, fanget kameraene opp en person som kommer ut av oppgangen til kvinnens leilighet. Vedkommende stiller seg deretter opp og tagger på vinduet hennes.

Påtalemyndigheten mener at det er kvinnen selv som er avslørt på videoen. I retten viste politiadvokat Maiken Brovold til at personen har på seg en jakke som er identisk med en jakke som politiet senere fant hjemme hos 35-åringen – gjemt under madrassen.

Saken fortsetter under bildet.


Tiltalte mener på sin side at det er en annen person på videoen.

– Dersom jeg hadde blitt vist videoen tidligere, kunne jeg fortalt dere hvem det er. Men ikke nå. Det er gått for lang tid. Jeg vil ikke si hvem det er, sa 35-åringen da hun forklarte seg i rettssaken.

På spørsmål om hvorfor hun ikke ville identifiserte vedkommende, sa hun:

– Jeg kan få store problemer for det.

I tiltalen er det listet opp ni konkrete episoder fra februar til desember i 2018, der påtalemyndigheten altså mener at 35-åringen fingerte straffbare handlinger mot seg selv:

Uenighet om styreverv

Videre mener påtalemyndigheten at 35-åringen ved to anledninger skal ha anklaget en navngitt kvinne for å stå bak to av handlingene. I retten avviste hun det.

– Jeg kan ikke huske å ha sagt at hun har gjort det, men at det kunne være henne, sa 35-åringen.

Hun viste til at det hadde vært uenigheter om styreverv i borettslaget, der den aktuelle kvinnen blant annet skal ha uttalt til tiltalte at hun «ikke var norsk» og at hun ikke «kjente hennes kultur».

– Da alle disse tingene foregikk, tenkte jeg jo på hvem det kunne være. En person som hadde ytret en slik mening om meg, kunne kanskje ha gjort det, sa 35-åringen i retten.

Videre forklarte hun at personen som skal stå bak taggingen, ikke er en person som bor i borettslaget, men som likevel har tilgang der.

– Hva er i så fall motivet for at noen skulle gjøre noe slikt, spurte politiadvokat Maiken Brovold.

– Å ødelegge for meg. Vedkommende som har tagget på vinduene mine, visste om uenigheten om styreverv og diskusjonene vi hadde, svarte tiltalte.

Rettssaken ble avsluttet onsdag. Det er foreløpig uklart når dommen vil foreligge.