(SIDE2): Mens kvinner blir mest opprørte av emosjonell svik, er det motsatt for menn, som blir mest opprørte av utroskap, viser en ny, norsk studie som omtales i Mail Online. Artikkelen ble først publisert i Gemini.

Frykter for familielivet

Dette skal være resultater av evolusjonen, og forfatterne av studien føler seg trygge på at disse reaksjonene er iboende eller medfødte mekanismer, ettersom det har blitt gjort lignende funn i andre land.

Tradisjonelt sett var det kvinner mest sannsynlig tok seg av barna, og de bryr seg derfor mer om at partneren vil fortsette å være sammen med dem, og å hjelpe til i familielivet. Men de blir sjalu når de frykter at partneren deres skal bryte til fordel for en annen kvinne, som han har forelsket seg i.

Menn, på sin side, er mer bekymret for at de potensielt skal ende opp med å oppdra en annen manns barn, og blir mer sjalu ved utroskap.

Ulikt for menn og kvinner

– Menn og kvinners psykologi er lik på de fleste områder – men ikke når det handler om reproduksjon, forklarer førsteamanuensis Mons Bendixen ved Psykologisk institutt, NTNU, til Gemini.

- Kvinner som var likegyldige til om mannen var emosjonelt knyttet til andre kvinner, måtte i større grad ta omsorgen for barnet uten hans ressurser. Menn som var likegyldige til om dama hadde sex med andre, og som endte opp med å bruke ressurser på andre menns barn, fikk i mindre grad ført sine gener videre. Vi er etterkommere av kvinner og menn som har respondert hensiktsmessig på disse truslene, sier han.

Deltakerne fikk for eksempel spørsmålet: «Forestill deg at du oppdager at partneren din både har fått en dyp, emosjonell kontakt og et lidenskapelig, seksuelt forhold til en annen person. Hvilket av disse to aspektene gjør det mest sjalu?».

45,9 prosent av de mannlige deltakerne valgte utroskap, sammenlignet med 16,6 prosent av kvinnene.