(SIDE2:) I alle forhold går det opp og ned, også når det gjelder sexlivet. For mange kan det være vanskelig å innrømme at lysten mangler. Parterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes har lang erfaring som samlivsterapeut, og støter stadig på par hvor mangel på sexlyst har gått utover forholdet.

Hun forteller at nyttår er høysesong for parterapi, og mener mange bør bytte ut tradisjonelle nyttårsforsett med fine mål for forholdet – og mer kjærlighet og sex.

- Min kliniske erfaring fra terapirommet er at mange kvinner ikke har villet forholde seg til manglende eller lav sexlyst som et problem, og dermed blir det fort et fastlåst problem i samlivet, som enten blir et ikke-tema eller et krangletema – det vil si når mannen ikke lenger klarer å være hensynsfull og omtenksom så kommer gjerne hans frustrasjoner over mangel på sex og kjærlighet, ut på en lite pen måte, sier hun.

- Det er naivt

Både menn og kvinner kan miste lysten på sex i perioder, men Søyland viser til tidligere studier hvor det har kommet fram at kvinner ikke ser på manglende sex-interesse som en fare for forholdet.

- Det tenker jeg er naivt og det er med å opprettholde problemet. Det at sexlysten svinger er ikke det som bekymrer meg som parterapeut, det har ofte sine naturlige årsaker, det som virkelig bekymrer meg er at problemet ikke blir sett på som et problem!

Søyland opplyser at påfallende mange kvinner har fortalt at de «stenger av» sexen, og noen innser ikke alvoret før partneren drar henne med til parterapi eller truer med skilsmisse.

- Da forteller kvinnen at hun har bagatellisert den manglende sexlysten og at det har gått gradvis, dermed er det enklere å finne vikarierende forklaringer (som kan være reelle nok, men som ikke forklarer hele bildet).

Hverdagsstress

Forklaringer kan ofte være hverdagstress, tidsklemma kombinert med å være småbarnsforeldre, jobb og karriere.

- Min erfaring som parterapeut er at manglende sexlyst over måneder og år handler om noe mer enn stress i hverdagen, det handler ofte om en samtale du ikke tør å ta. Kanskje savner hun litt romantikk – for å kunne ha mer og bedre sex? Opplever du mannen din mindre attraktiv? Syns du sexen er kjedelig – eller tør du ikke si at du ikke har kjærestefølelser for din mann lenger? Er du sint for ting i parforholdet?

I terapirommet ser parterapeuten at det er ulike grunner til at sexen og nærheten i et samliv tørker ut.

- Det som er ille er at kvinnen bagatelliserer problemet og flytter fokus, for eksempel over på jobb og karriere, shoppe og lage det perfekte hjem eller det å dyrke familielivet og gå opp i barna og deres liv med hud og hår.

Er kvinnelig sexlyst et hormonelt problem?

- Det kan være en av flere mulige årsaker. Dersom du merker endringer i din sexlyst er det viktig å ta en grundig legesjekk, er alt i orden fysisk kan parterapi være løsningen. Par som opplever sextørke må tørre å ta den vanskelige samtalen og ikke minst tørre å være dønn ærlig – det er første viktige skritt for å redde parforholdet – før det er for sent.

Blir kvinners sexlyst mer påvirket av stress?

- Har du et dårlig sexliv blir det neppe bedre av julestress. Samtidig ser jeg at noen, kanskje spesielt kvinner trenger ro og overskudd for å kunne nyte sexen og partneren, blir det intime samspillet sett på som et ork og nærmest som en jobb du bør få unna, bør det ringe en varselklokke selv for den mest konfliktsky partner. Søyland understreker at mange glemmer også å avklare forventninger til både sexen og jula og da er det ikke så rart at en går på nok en «nedtur». Andre har sluttet å håpe – det er også trist, mener hun.

- Etter nyttår er det høysesong for parterapi, kanskje du skal bytte ut tradisjonelle nyttårsforsett som å trene mer og spise sunnere, med å et positivt mål for parforholdet? For eksempel mer latter, lek og lidenskap i 2015? Eller rett og slett en plan for å bli mer kjærester i hverdagen?

- Det er også viktig å huske at en kvinnes manglende sexlyst ofte er et relasjonelt problem. Sex er et fint samspill mellom to personer – ikke en individuell eksamen du må bestå!