– Kvinnen er følelsesstyrt og horoskop baserer seg på det emosjonelle. Hun er nysgjerrig og åpen for ting rundt seg. Hun har et behov for å vite hva som skjer i fremtiden. Det skaper en trygghet å vite hva som er i vente, forteller astrolog i Magic, Randi Bjærum.

– Hele greia med horoskop er bare tullete. Jeg føler at vi gutter må læres oss det fordi jenter før eller siden tar det opp. På det området er jenter mer drømmende. Gutter forholder seg til virkeligheten, sier Alex Karamba (24), som har bursdag i mars og tror at stjernetegnet er fiskene.

Kvinner spør om råd

På Internett florerer det av debatter om stjernetegn. De fleste vil ha råd fra andre.

«Jeg lurer på om vi passer sammen? Jeg er skorpion og han er vekt. Vi er som ment to be...men hvorfor skjer det ingenting mellom oss?? trenger et svar fort! (PS: begge liker hverandre).....Hva skal jeg gjøre????»

«Skorpion og vekt er fullstendig bom og passer absolutt ikke sammen!! Men hvis begge liker hverandre, hva er problemet??».

«Hjeeelp... Jeg har en kjæreste som er stjernetegnet skytten..Jeg vet ikke om vi passer sammen? kan noen hjelpe meg med det???».

«Jeg har vært sammen med en fisk i halvannet år og er selv skytten. Min erfaring er at forholdet er basert på sterke følelser og forståelse. Fisker er veldig følsomme, så vær forsiktig med å såre. Vær ærlig, blir du tatt i å lyve tar det lang tid før du blir tilgitt...».

(Utdrag fra Internett)

– Ser du. Typiske «jentegreier». Det er ikke virkeligheten og oppleves bare hysterisk, påpeker Karamba.

Mannen tenker rasjonelt

Astrolog Randi Bjærum vet om mange menn som er interessert i horoskop, men føler at det ikke er like akseptert eller maskulint å innrømme det som det er for kvinner.

– Astrologi kan ikke baseres på forskningsresultater. Det er mye synsing og diskusjoner rundt temaet. Mannen er mer rasjonell. Han avviser det som ikke kan bevises, sier astrolog Bjærum.

Hun oppfordrer verken menn eller kvinner til å velge partner ut i fra stjernetegn.

Nevrotisk oppførsel

«Rekorden min i å forlate en date var da dama fortalte meg at jeg kom til å forlate henne fordi jeg er «vær». Det har du rett i, sa jeg, og gikk. Av en eller annen merkelig grunn ble hun sur. Hvorfor det? Jeg gjorde bare det hun sa». (Utdrag fra Internett)

Dr. Gisle Henden er grunnlegger og leder Astrologiskolen Herkules. Han har praktisert som astrolog siden 1988 og satt ni år i styret for Norsk Astrologisk Forening. Han mener at mange menn ser på horoskop som lavmål.

– Nevrotisk oppførsel er menn redd for. Damer som støtter seg til stjernetegn før de går ut viser tegn på dårlig dømmekraft og det liker ikke menn. De kan ofte se på det som litt lavmål om kvinner tar opp temaet, sier Henden.

Han påpeker at det er viktig med en sunn skepsis og ikke nødvendigvis sluke alt.

– Mange menn opplever nok at kvinner trekker for raske konklusjoner og ikke tenker kritisk til horoskop. Det blir noe overfladisk ved det som de ikke kan forholde seg til.

Billig og enkelt

Henden ser at astrologi i dag fremstilles som enkel kunnskap, billig og lite troverdig. Han mener astrologer i dag må ta på seg en del av skylden.

– Det har ikke blitt presentert troverdig med tanke på den overdrevne bruken i magasiner, aviser og på Internett. Mye må tas med en klype salt, sier han.

Samtidig oppfordrer han både menn og kvinner å ikke dømme horoskoper nord og ned, før man har satt seg inn i det og har en grunnleggende kunnskap å snakke ut i fra.

Fordi det er gøy

– Jeg er opptatt av horoskop til en viss grad. Egentlig tror jeg ikke på det, men jeg synes det er moro. Menn er alt for enkle til å bry seg om det. De tenker ikke over fremtiden som det kvinner gjør. Menn tar det her og nå, mens kvinner tenker alt for mye, sier Emily Fawcett (24) og innrømmer at kvinner er kompliserte.

Selv er hun fiskene og leser gjerne om stjernetegnet i magasiner.

Også Maren Søhagen (26) innrømmer å lese horoskop fordi det er gøy.

– Det er spennende fordi det handler om meg selv. Det handler om fremtiden. Så ja, jeg innrømmer å lese det innimellom. Jeg synes at det stemmer en gang i blant.

Menn som spør

Carina Rygh (33) har opplevd at det er mannen som har spurt.

– Hva slags stjernetegn har du, spurte han. Jeg er tvilling, svarte jeg. Da avviste han meg og sa at tvillingen passer ikke med hans.

Rygh begynner å le. Tidligere var hun i overkant opptatt av horoskop, men kom til et punkt der hun syntes det ble for dumt.

– Jeg tror ikke lenger på at det til syvende og sist er stjernetegn som avgjør hva vi må gjøre eller hvem vi skal være sammen med. Det er tilfeldigheter. I tillegg spiller arv og miljø mye inn, sier Rygh.

Stjernetegnet hennes er tvilling. Et typisk trekk ved tegnet er at det er spaltet og har to personligheter.

– Det er akkurat som at alle vet det, sier hun, og føler på ingen måte at det stemmer overens med hennes personlighet.

Stjernetegn er tilleggskunnskap

– Astrologi er bevissthet om vår egen sjel. Alle tegn har positive og negative sider. Den lille kunnskapen man har er lest i en bok for tre år siden holder ikke mål. Ikke gå etter stjernetegn. Det hadde jeg vært forsiktig med. Bruk sunn fornuft. Stjernetegn er tilleggskunnskap til å bli raskere kjent med folk og kommunisere bedre, sier astrolog Henden.