Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-kvinner er 30 når de blir mødre

Stadig færre kvinner blir mødre før de fyller 20 år.

(SIDE2:) De siste ti årene har alderen ved første fødsel økt med 0,6 år i gjennomsnitt, fra 27,1 år i 2002 til 27,7 år i 2011, skriver Folkehelseinstituttet.

I Oslo får kvinner barn senest. Ved første fødsel er gjennomsnittsalderen 30 år i hovedstaden. Nord-Trøndelag har lavest gjennomsnittsalder, med 25,5 år når de får sitt første barn.

I tillegg viser statistikken fra Medisinsk fødselsregister hos fhi at stadig færre kvinner blir mødre før de fyller 20 år. For to år siden var det bare 1,9 prosent av de fødende som var under 20 år.

Registeret har oversikt over alle fødsler i Norge. Statistikken viser opplysninger om svangerskapet og mors helse før og under graviditeten.

I 2011 registrerte fødselsergisteret 61.319 fødte barn i Norge.

Også færre røykere
Den nye statistikken viser også at norske kvinner har endret sine røykevaner. Stadig færre røyker i løpet av svangerskapet.

- I alle fylker ser vi en reduksjon i andelen kvinner som er dagligrøykere ved slutten av svangerskapet. Nedgangen varierer mellom 50 og 72 prosent, sier professor Rolv Skjærven ved Avdeling for Medisinsk fødselsregister, Folkehelseinstituttet.

I 2000 var det nesten 18 prosent av kommende mødre som fremdeles røykte da de gikk gravide. Andelen var 6 prosent i 2011.

Kommentarer til denne saken