Gå til sidens hovedinnhold

Perfeksjonisme kan være farlig

Kvinner stiller helseskadelig store krav til seg selv.

(SIDE 2): Kravene til å være vellykket er store i vårt samfunn. Særlig sliter mange kvinner med at de skal prestere på absolutt alle områder i livet. De ønsker å være dyktige i jobben, gode mødre, partnere og døtre. I tillegg skal de helst også være veltrente og velpleide til enhver tid.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

For enkelte sier kroppen stopp. Det er en grense for hvor perfekt man kan være uten å bli syk, melder den svenske avisen Expressen .

Flink pike-syndromet
Mange kvinner blir nå behandlet for stress relaterte sykdommer på grunn av at de store kravene de stiller til seg selv.

- Vi ser stadig oftere at kvinner sliter seg ut. Deres selvfølelse henger sammen med å prestere, og noen blir helt utmattet av å skulle være best både på jobb og hjemmebane, sier sjefsforsker ved Stressmottagningen i Stockholm, Aleksander Perski.

Han mener at kvinner må jobbe hardere enn menn for å oppnå suksess i yrkeslivet samtidig som de fortsatt har hovedansvaret for hjem og barn.

Søk hjelp
Perski mener også at særlig unge kvinner er svært perfeksjonistiske. De vil ha perfekte forhold, en imponerende karriere, et vakkert hjem og en lekker kropp. Den typiske kandidaten til utbrenthet er en kvinne i midten av 30-årene som knytter eget selvbildet opp mot å være perfekt.

- Hvis du ikke klarer å være realistisk og har dårlig selvfølelse, kan det være at du trenger hjelp av en psykolog, råder sjefsforsker Aleksander Perski.

Gode råd
Dersom du kjenner deg igjen i beskrivelsen av en perfeksjonist, er det enkle ting du kan gjøre for å unngå helseskadelige tilstander. Det dreier seg først å fremst om å ta kroppens signaler på alvor. Søvnproblemer er et av de første tegnene på uhåndterlig stress.

LES MER HER: Gal av søvnløshet?

Problemer med sexlyst og humørsvingninger er også vanlig. Mange opplever i tillegg sviktende konsentrasjon og nedstemthet.

Det er viktig å tillate seg selv å slappe av. Gå en tur, treff venner og la det være litt rotete hjemme av og til.

Du finner flere gode råd i boken «Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor» skrevet av Aleksander Perski og Joanna Rose.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken