Gå til sidens hovedinnhold

Nå reiser de hjem

Men to dager for sent for Kyösti Ensio Ulmanens kreftoperasjon.

(iBergen.no) I et fengslingsmøte 25. september i Bergen tingrett fikk politiet to uker på seg til å sende hjem det drapsdømte finske ekteparet som var på rømmen i Bergen.

Skulle opereres
I kjennelsen fra tingretten ble det understreket at den korte tidsfristen skyldes at kreftsyke Ulmanen måtte rekke hjem til en operasjon 3. september.

Men først fredag 5. september ble det nygifte paret satt på flyet og sendt til Finland.

- Jeg vet ikke hvordan det blir med operasjonen, sier politijurist Jan Grahl-Madsen til iBergen.no.

På rømmen
Kyösti Ensio Ulmanen (59) og Tarja Stenius (43) er dømt for henholdsvis drap og medvirkning til dobbeltdrap. De møttes i Övertorneå fengsel i Finland og ble forelsket. 15. august var de ute av fengselet på en korttidspermisjon for å gifte seg. Men etter vielsen så paret sitt snitt til å stikke av på en bryllupsreise.

Ferden gikk gjennom Sverige og Norge med politiet i hælene. Etter ni dager på rømmen ble paret pågrepet i Arna etter at en årvåken taxisjåfør tipset politiet.

- Det gikk dårlig
- Vi var på bryllupsreise, men det gikk dårlig. Målet var å reise til Europa via båt fra Bergen, men vi vet ikke helt hvor vi skulle. Vi skulle ihvertfall ikke til Finland, fortalte Ulmanen til et samlet pressekorps dagen etter pågripelsen.

Paret fortalte at de ville hurtigst mulig hjem til fengselet i Finland, men måtte altså vente halvannen uke før papirene gikk i orden.

Oversatte papirer
- Det skyldes at justisdepartementet først mottok utleveringsbegjæringen fra finske myndigheter 3. september. Dagen etter mottok vi den i Hordaland politidistrikt og vi besluttet en utlevering samme dag. Flybillettene var allerede bestilt og de kunne dermed sendes ut i dag, sier Grahl-Madsen.

Paret fikk nyheten av sin advokat i fengselet i går.

- Utleveringen samsvarte med deres ønsker, så de var glade, sier advokat Gisle Didriksen, som forsvarer de nygifte.

Klokken 13.00 forlater de landet med et Finnair-fly fra Gardemoen.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser