(SIDE2):- Først og fremst er det to ting folk må lære seg i dagens samfunn. Det ene er hvordan å håndtere hysteri og det andre hvordan man skal håndtere mat. For begge deler gjelder det å bruke en rimelig dose sunn fornuft, sier kjendiskokk Andreas Viestad til Side2.

Matekspert og forsker ved Veterinærinstituttet, Marianne Sunde, går torsdag ut og sier hun ikke tørr å ta i kyllingkjøtt grunnet antibiotikaresistente bakterier, og ber myndighetene merke matvaren som et risikoprodukt.

LES også:Matekspert tør ikke ta i rå kylling - foreslår risikomerking

Det mener Viestad er å gå for langt.

- Hvis denne forskeren sier hun ikke engang tørr ta på kylling, så er hun etter min mening åpenbart hysterisk. Men man skal lytte til det hun har å si, og så finne ut hva som er den nyttige informasjonen av det hun sier, sier Viestad, som peker på at antibiotikaresistens er noe man skal ta alvorlig.

- Jeg føler meg generelt litt tryggere på en del norske produkter, enn utenlandske. Men det er ille hvis vi får antibiotikaresistens her til lands, det er ikke noe å kimse av. Men blant annet har vi ikke salmonella i Norge, og det er en kjempeforskjell både i forhold til egg og kylling.

Nylig leverete en regjeringsoppnevnt ekspertgruppe, med Sunde som medlem, en rapport som viser at 32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikken var smittet med den antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012. Året før var 43 prosent av all slaktekylling smittet med ESBL

Dårlig håndtering

Viestad, som blant annet har skrevet flere kokebøker og som leder Geitmyra matkultursenter i Oslo, er mer opptatt av hvordan nordmenn håndterer maten når den er kommet til kjøkkenbenken.

- Når det gjelder håndtering av mat, og særlig kylling, gjelder det å behandle rå mat og kokt mat på forskjellige måter. Jeg ser hele tiden at folk har fisk, kylling eller kjøtt på samme skjærebrettet eller samme sted som de skjærer opp grønnsaker, frukt og grønnsaker, forteller han, og sier han skiller mellom rå og varmebehandlet mat.

- Noe som er innmari viktig å ha på kjøkkenet, er en rimelig dose hygiene, samt litt orden og oversikt. Når det gjelder kylling er det viktig at man har et skjærebrett av plast som man rengjør etter bruk, og at man rengjør kniven mellom oppskjæring av kylling og andre matvarer, sier Viestad, som forteller at det er en regel han pleier følge på kjøkkenet.

- Jeg prøver å gjøre det slik stort sett hele tiden. Jeg skiller mellom mat som er rå og som skal varmebehandles, som kjøtt, fisk og kylling, og varer som ikke skal i gryta eller panna.

Skrekk-oppslag

Kjendiskokken mener dessuten at slike skrekk-oppslag om kylling og resistens mot antibiotika i media, kan være med å påvirke negativt.

- Det er bra at folk blir mer oppmerksomme, men det er dumt dersom folk velger bort ingredienser. Enkelte oppfatter at det å ha ingredienser inne på kjøkkenet - fisk som minner om fisk, kjøtt som minner om kjøtt - at det er skummelt. De vet ikke hva de skal gjøre med det. Da er det viktig å ikke bli hysterisk, for vi vet at det viktigste vi spiser er tre ting; planter, fisk og dyr. Og den beste måten å være trygg og spise sunt, er å vite hvordan dyrene og plantene har levd, i tillegg til at man oppfører seg med sunn fornuft på kjøkkenet.