Gå til sidens hovedinnhold

Lag dine egne tegneserier

Nå trenger du ikke lenger kunne tegne for å lage stilige striper. Med den prisbelønte tegneseriemakeren Q-Mix må du bare ha mye oppfinnsomhet og sans for en god historie.

– Q-Mix skal engasjere deg til å tenke selv. Du må selv skape en historie, idé, retning og forløp. Det er som en stor verktøykasse hvor du selv velger mellom hundretusenvis av figurkombinasjoner på tvers av rase og kjønn, forteller 26-åringen Wei Qing Yu, som har laget tegneseriemakeren.

Med Q-Mix kan du leke deg med egne "cute" figurer og enkle seriestriper, men det er også et arbeidsredskap hvor du kan fordype deg i lengre og mer kompliserte historier og kombinasjoner, forklarer Yu. Han legger til:

– Tegneserier har som medium ubegrensende muligheter, og web er for tiden vårt sterkeste middel til kommunikasjon. Jeg vil kombinere tegneserier og multimedia.

I Q-Mix kan du sette sammen ulike gutte- og jentefigurer, legge inn mange slags bakgrunner, snakkebobler og symboler, og dessuten velge mellom forskjellige ruteoppsett. På denne nettsiden kan du kan selv prøve ut Q-Mix

Gulltaggen
Q-Mix vant i forrige uke Gulltaggen, den norske nettbransjens Oscar, i klassen "beste elevarbeid". Tegneseriemakeren laget Yu nemlig som en del av sin hovedoppgave ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Yu forteller at det var artig å vinne prisen, og at det var bare så vidt han rakk å bli med på konkurransen. En venninne av ham så Q-Mix på skolens hovedfagsutstilling, og syntes han måtte sende den inn. Det var på den aller siste dagen for påmelding. I fjor fikk for øvrig Yu en diplom i Grafills Visueltkonkurransen 2003 for et annet studentarbeid: nettsiden Tivoliten.

Yu beskriver seg selv om en stor tegneseriefan. I den teoretiske delen av hovedoppgaven skrev han om hvordan tegneserier gjenspeiler samfunn og kultur. Han har særlig sans for de japanske manga-tegneseriene. Favorittene er Hojo Tsukasas actionserie City Hunter (kjent fra det amerikanske bladet Raijin Comics) og oppfølgeren Angel Heart.

Den største utfordringen når han laget Q-Mix var mangel på tid, forteller Yu, som arbeidet i firmaet Tank Design ved siden av studiene.

– Jeg jobbet i 80 prosent stilling da jeg begynte å lage Q-Mix, så jeg måtte jobbe i helgene med nettsiden. Den andre utfordringen var programmering. Q-Mix har veldig kompliserte actionscriptkoder. Jeg måtte lese mange fagbøker, og fikk hjelp fra noen venner som er flink i programmering.

Vil utvikle videre
Yu kom til Norge sammen med foreldrene fra Shanghai i 1993. Han ble i januar ferdig med hovedfagsutdanningen ved Institutt for visuell kommunikasjon på Statens håndverks- og kunstindustriskole, og jobber nå som designer hos Tank Design i Oslo. " Han har sin styrke på illustrasjons- og animasjonssiden i tillegg til utpreget humoristisk sans og mangel på respekt for sine overordnede," heter det på arbeidsgiverens nettside.

Han vil gjerne arbeide videre med Q-Mix:

– Nettsiden har mange forskjellige muligheter i forhold til samarbeidspartnere, fastslår Yu. Han trekker spesielt frem produsenter av websider, mobiltelefonspill, storyboards og selvsagt tegneserier.

Prøv selv:
Tegneseriemakeren Q-Mix.

Andre saker denne uka:
Hvem er Tomte?
- Skaperen av Goth-serien Afterlife og stripen Flatstein intervjues

Tøffe serier
- Les hva som kommer fra forlaget Seriehuset i 2004

Mutantrotte på hevntokt
- Anmeldelse av albumet Solo: Kannibalenes verden

Til en prinsesse
- I anledning Prinsessedåpen måtte vi finne en passende serie¿

Deep Purple-legende som tegneserie
- Den norske serieskaperen Arne Bye har laget serie for gitarhelten Richie Blackmore

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar