Gå til sidens hovedinnhold

Lager mer enn bare klær

Første bud for en klesdesigner er å ikke følge motebildet. Da blir man aldri oppdaget.

(SIDE2): Klær skaper folk og noen folk skaper klær.

- Påvrikninger får jeg fra alle kanter, men jeg følger aldri trendene. Det handler om å skape et eget uttrykk. Klær som igjen kan havne på kroppen til folk.

Hege Edvardsen er snart ferdig med en Master in Arts ved Konstfack i Stockholm. Hun har tekstil som felt ved den prestigetunge skolen og har allerede skapt klær under navnet hegee.

- Mine ideer er sterke nok i seg selv, sier hun til side2.

Se bilder fra hennes siste kolleksjon nederst på siden.

Kommersiell suksess er heller ikke noe mål for den ivrige designeren fra Tromsø. Så langt er det noen enkeltstående butikker i Norge og Sverige som selger klærne hennes.

- Det er en kjempegod følelse å se noen gå i mine klær. Unike plagg som jeg har skapt, forteller Edvardsen oppglødd.

Kjendishjelp

Så langt er det ikke mange som har fått sjansen, men noen kjente navn har etter hvert begynt å bruke hennes kreasjoner.

- Kjendisfaktoren er egentlig ikke så viktig. Det er i beste fall ren markedsføring. Min målgruppe er gjerne individualister som passer inn i min målgruppe. Men ofte er jo noen artister flinke trendsettere som jeg kan dra veksel på, innrømmer Edvardsen.

- Selv er jeg inspirert av både artister og den musikken de står bak. Kunstneren Tracy Emin, klesdesigneren Alexsander McQueen, musikeren Ani di Franco er i tillegg folk jeg beundrer og blir inspirert av.

Uendelige muligheter

I tillegg til form, bruker designeren ofte trykk på klærne sine – både bilder og tekst. Det er i det hele tatt uendelig med muligheter.

- Alle har ett forhold til klær. Hver morgen, når man står opp er det et tema og et valg. Klær er en måte å uttrykke seg på, samtidig som de understreker ens personlighet og ens meninger. Men klærne kan også skjule dette, mener klesdesigneren.

Edvardsen mener mote og trender handler mye om å kle seg som noe man vil være. Klær er en måte å drømme seg bort.

Tøff konkurranse

Selv har hun ikke mye tid til å drømme seg bort. Å bygge opp en karriere er ingen enkel oppgave. De siste årene har det vært et stort oppsving innenfor klesdesign og konkurransen er større.

- Som nyutdannet må du gjøre alt selv. Klærne er en ting, men du må også drive med markedsføring og lage deg nettverk.

Klær og kunst

Ambisjonene til Hege Edvardsen ligger allerede på høyt nivå.

- Jeg føler jeg har noe å komme med.

Og da er det ikke bare klær hun snakker om. Både film og foto er dratt inn i en kombinasjon med klær. «New Potatoes» het en utstilling i Rovaniemi som Edvardsen var en del av for noen år siden.

- Klær i bevegelse er det som interesserer meg for øyeblikket. Klær som kunst, plagg som kan stilles ut på et galleri og være en del av en installasjon med film eller foto.

- Målet er å skape en større bevissthet om kjønnsroller hos folk med min kunst og da passer klær veldig godt som uttrykk.

For Edvardsen reflekterer moter og trender de idealene, holdningene og verdiene vi har. Klær kan på den måten bevisst være med på å forandre eller understreke det som er bra eller dårlig, og i tillegg få folk til å tenke.

Reiser mye

For å få inspirasjon har hun benyttet seg maksimalt av utvekslingsprogrammet på skolen. 6 måneder i Berlin på Universitet der Kunste, 3 måneder i India på National Institute of Design og nå venter 2 måneder i Buenos Aires i høst.

På førstnevnte skole er Vivienne Westwood professor og her jobbet også Edvardsen sammen med den italienske designeren Piero Cividini.

- Det er veldig fokus på avantgarde der. Noe helt annet enn tiden i India. Det er her den siste kolleksjonen er laget.

Neste år satser hegee på å være representert under moteuka i Oslo.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken