LONDON (NA24): Merkevareeksperten Rikard Svendsen (33) – nordmann som har slått seg ned i London og spesialisert seg på merkevarebygging – hevder det globalt står dårlig til med kjennskap til norske produkter.

NA24 - din næringslivsavis

Mens Sverige har kjente merkevarer som Volvo, Sony Ericsson, Ikea og Absolut vodka, så har Frankrike champagne og Cuba forbindes med dyre sigarer. Derfor stiller Svendsen spørsmålet – er det et produkt som i global sammenheng forbindes med Norge?

Fast fisk
- Det må i så fall bli laks, men laks kobles ikke eksklusivt til Norge eller et norsk firma. Mange tror kubanske sigarer blir rullet mellom kvinnelår, men det er jo bare en pirrende historie som neppe er korrekt. Og det kan jo hende at musserende vin fra andre land er minst like god som originalen, men det er blitt slik at genuin musserende vin skal komme fra Champagne-distriktet i Frankrike, sier Svendsen.

Hva må så til før norske produkter og bedrifter blir verdenskjent? Svendsen understreker at han bare har studert sammenslåingen av Statoil og Hydro på avstand, men er ikke særlig imponert over resultatet.

Glem alle grenser
- Man må slutte å tenke at Norge er et lite land. Glem alle grenser og se på kloden som et marked der man kan selge hva som helst til hvem som helst og når som helst. Med hjelp av internett er det mulig å nå ut til et globalt marked.

- Når det gjelder StatoilHydro, så har de etter min oppfatning kommet frem til et klønete navn – samtidig som det høres ut som partene har inngått et tvunget ekteskap. En av de største feilene man ofte gjør, er å forandre selskapets logo uten ekstern og intern forandre oppfatningen av et selskapet. Både nasjonalt og internasjonalt burde StatoilHydro stå for en fremtid vi alle kunne være stolte av å overrekke den neste generasjon, sier Svendsen.

Rikard Svendsen fra Kongsberg har sin utdannelse fra London og jobber nå som merkevarekonsulent for private kunder og med merkevarebygging i et reklamebyrå i London, og har jobbet med kjente firmaer som Vodafone og Icelandair. Han har også jobbet i et reklamebyrå i Oslo og i den forbindelse fikk han bransjens utmerkelse Gullblyanten for visuell kommunikasjon da han sørget for at konserten til a-ha i Valhall ble steamet live på Internett. Resultatet ble så bra at a-ha konserten fortsatt er den neste mest sette nettkonserten etter Madonna.

Laks og jomfruer
- Bygging av en merkevare går forenklet ut på finne en god idé, og da kommer kreativiteten inn i bildet. Man må også forstå markedet og se mulighetene. Norge har noe unikt – vi har vill og storslått natur og norsk laks svømmer ikke akkurat rundt i kloakk. Man må finne en god historie rundt norsk laks, for eksempel at den er så unik og ren at selv fagre jomfruer svømmer rundt med laksen – for å dra en parallell til historien om kubanske sigaren som blir rullet mellom kvinnelår.

- Du mener dagens markedsføring er feil?

- Det er ikke noe enestående forbundet med norsk laks. Jeg vet at kongeparet reiser rundt og markedsfører laks, men hvis ikke kunder går inn i butikken og spesifikk spør etter norsk laks, da har de som markedsfører norsk laks ikke gjort jobben. Enten det gjelder laks eller andre ting, så snakker vi om oppfatningen av produktet, ikke nødvendigvis hva som selges. Gjennom merkevarebygging utdanner man brukerne til å spørre etter norsk laks – på samme måte som man spør etter fransk champagne og sigarer fra Cuba.

- Det viktigste med all merkevarebygging er at man klarer å skape en oppfatning. Husk at 95 prosent av alle beslutninger vi tar, tar vi med underbevisstheten og 100 prosent av beslutninger vi tar baserer vi på vår oppfatning av et produkt og ikke selve produktet. Det er superviktig å skape en riktig oppfatning.

Nettets sosiale nettverk
Ved siden av merkevarebygging er Rikard Svendsen spesielt opptatt av trenden med sosiale nettverk, som for eksempel YouTube og Facebook, som ustanselig dukker opp på internett. En annen trend som vil forsterkes er at flere og flere velger nettet i stedet for TV og at det går samme vei med reklamebudsjettet.

- Sosiale nettverk på internett er som en by der folk bor og den som eier byen legger inn reklame og får betalt for det. Mange har lyst til å kopiere trendsetterne, noe som betyr at nye byer vil sprette opp. Det er ikke så lett å kopiere suksesser, men det finnes ikke en matby med identitet. Kanskje det er en idé som kan gjøre norsk laks til et globalt og enestående produkt, det vil jo være som å bringe hele verden opp i lakseelva, sier Rikard Svendsen.