Gå til sidens hovedinnhold

Landet med kometstøv

Søndag formiddag, norsk tid, landet kapselen med kometstøv som kan gi svar på universets skapelse.

Det er første gang i historien at kometprøver hentes ned til jorda, skriver Norsk Romsenter på sine nettsider. Ikke siden månelandingene i årene fra 1969 til 1972 er det hentet ned håndfaste prøver fra verdensrommet.

Ifølge nyhetsbyrået AP landet kapselen i ørkenen i Utah søndag formiddag, norsk tid. Et helikopter er nå på vei ut til landingsplassen for å hente kapselen for så å ta den med til et renrom ved basen. TIl uken blir kapselen flydd til Johnson Space Center i Huston hvor forskere skal åpne beholderen med de kosmiske partiklene.

Kan gi viktige svar
Støvet skal granskes under mikroskop og analyseres. Kometer er nedfryste legemeer og støvet kan være opptil 4,6 milliarder år gammelt, fra da solsystemet vårt ble dannet. Forskerne håper at kometstøvet vil gi svar på hvordan vårt solsystem ble dannet.

Operasjonen, som er styrt av NASAs Jet Propulsion Laboratory, har kostet 212 millioner dollar.

På støvjakt rundt sola
Den amerikanske romsonden Stardust - den første NASA-ferden som retter all oppmerksomhet mot en komet - ble skutt opp 7. februar i 1999. I løpet av nesten sju år har den kretset rundt sola tre ganger. På vei mot kometen Wild 2 har den samlet inn det romforskerne kaller «interstellart støv», det vil si romstøv.

Tett på kometen
Da Stardust for to år siden passerte komethalen til Wild 2, samlet den inn prøver av kometstøvet, skriver Norsk Romsenter på sin nettside. Romsonden var på det tidspunktet bare 240 kilometer fra kometens kjerne. Den fjernstyrte støvsugingen foregikk 389 millioner kilometer hjemmefra ved hjelp av en utfellbar innretning med et areal på 1.000 kvadratcentimeter.

Det er foreløpig uvisst hvorvidt fallskjermen åpnet seg under landing.

Les mer på www.romsenter.no

Se NASA-animasjon om Stardusts nærkontakt med Wild 2. (Quick Time)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken