Gå til sidens hovedinnhold

Lånegigant kapitulerer

Det svake boligmarkedet i USA gjør at nisjebanken New Century Financial gir opp.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nisjebanken New Century Financial Corp. er i dyp krise på grunn av problemer i det amerikanske boligmarkedet. Tidligere har selskapets aksjekurs rast og flere aktører spådde at det enten gikk mot konkurs eller avvikling. Det viser seg nå at det var hold i de spådommene, ifølge Marketwatch.

NA24 - din næringslivsavis

New Century Financial melder at de skal si opp 3200 ansatte, halvparten av arbeidsstokken, som en del av konkursbegjæringen. I tillegg selger selskapet deler av tjenestevirskomheten til Carrington Capital Management for 139 millioner dollar. I tillegg tar New Century opp et lån hos CIT Group på 150 millioner dollar for å holde selskapet i live mens reorganiseringen foregår.

Selskapet blir nå handlet til rundt en dollar. Ved starten av året var selskapets aksjekurs over 30 dollar.

New Century er ett av finansselskapene som har spesialisert seg på såkalte «subprime» lån. Dette er boliglån til kunder som ikke får lån i normale banker, for eksempel på grunn av betalingsanmerkninger.

I et sterkt boligmarked kan dette være svært lønnsomt fordi rentene på slike lån er høye. Men de siste månedene har det amerikanske boligmarkedet bråstoppet og falt i mange geografiske områder. Dette, kombinert med stigende rentenivå, har skapt en markant økning i tapstallene innen subprime-segmentet.

Det er også tidligere meldt at New Century er under strafferettslig etterforskning og dessuten har brutt flere lånevilkår.

New Century er det mest profilerte offeret, men også andre banker, for eksempel storbanken HSBC, har meldt om problemer.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen