Lørdag kveld ble Filmen Lange Flate Ballær II gjort tilgjengelig på norske fildelingsnettverk. Produsenten synes det er en ære. Kvaliteten er derimot ikke noe å skryte av...

Filmen er til nå sett av rundt 200.000 nordmenn på kino. Natt til søndag ble den lagt ut på et av Norges største lukkede fildelingsnettverk med omtrent 10.000 medlemmer. Rundt 500 av dem hadde mandag morgen valgt å laste ned filmen.

- Et kompliment
Regissør Harald Zwart liker ikke at filmen er gjort tilgjengelig, men vet ikke om han vil gjøre noe for å stoppe det.

- Filmen som er lagt ut er filmet med et videokamera i en kinosal. Kvaliteten er dårlig, og filmen gjør seg helt klart best på kino, sier Zwart til Nettavisen

Det er første gang en spillefilm blir piratkopiert på denne måten i Norge.

- Helt greit
- Jeg synes det er greit at noen velger å legge ut filmen på nettet. Det viser at folk er interessert i den, mener regissøren.

Han får støtte fra Espen Horn som er produsent.

- I dagens informasjonsteknologiske samfunn er det naivt å tro at dette ikke skulle skje. Vi ser på det som en meget stor kompliment. Det er snakk om at noen har smuglet inn et kamera i en kinosal, for så å gjøre opptakt av hele filmen, sier han til Nettavisen

- Må komme piratene i forkjøpet
Horn mener likevel at noen former for piratkopiering er uheldig, men han synes at en heller burde komme piratene i forkjøpet fremfor å jakte på dem. For eksempel ved å legge ut filmer for salg på nett kort tid etter kinovisningen.

- Folk i dag sitter med masse utstyr i hjemmet, og det er en enkel sak for dem å kopiere filmer og musikk. Nå må vi heller prøve å spille på lag med de som legger ut slikt materiale, sier Horn.

Tror piratene vil se film på kino
- Så lenge vi har de besøkstallene vi har, og filmen er godt likt, er jeg fornøyd. Men vi skal være raskt ute med en DVD-utgave for å forebygge at også den versjonen blir lagt ut, sier han.

- Jeg håper de som ser denne kopien vil synes kvaliteten er dårlig, og heller gå å se den på kino, avslutter han.

Vil anmelde saken
Guttorm Petterson i SF Norge var ikke klar over at Lange Flate Ballær II var lagt ut, nå varsler han politianmeldelse.

- Vi har ikke tenkt å gjøre noe annet enn vi pleier. Dette blir politianmeldt, sier Petterson.

SF Norge bruker advokatfirmaet Simonsen i slike saker, og kommer til å kontakte dem til uken etter å ha diskutert saken med regissør og produsent.

«Scenen» står bak
Filmen er tatt opp og lagt ut på nettet av den norske «scenen». Det er de som får tak i filmer og musikk først, og anses som den innerste kjernen i piratverdenen. Kun et fåtall personer har tilgang til scenens utgivelser.

Lange Flate Ballær II ble lagt ut av «scenen» allerede klokken fire lørdag morgen. Etter 14 timer var den ute for nedlasting i andre nettverk.

Gjort for å ære Zwart?
I påsken gikk Harald Zwart ut og støttet datasamlingen The Gathering i Hamar. Han ga sin støtte til arrangementet etter at skattemyndighetene gikk ut og ville kreve merverdiavgift fra billettsalget.

Det har vært spekulert i om det er pirater som ønsker å takke Zwart ved å gjøre filmen hans tilgjengelig. I fildelingsmiljøet gjør en gjerne dette for å vise at filmen er godt likt.

Kilder Nettavisen har snakket med opplyser likevel at det ikke skal være noen sammenheng mellom publiseringen av filmen og Zwarts støtte til datafolket.