CAFE CHRISTIANIA (Nettavisen): Norsk Industris mektige leder Stein Lier-Hansen satt som statssekretær i Jens Stoltenbergs første regjering og har fortsatt partiboka intakt.

Han er lite imponert over fagbevegelsens håndtering av regjeringens forslag om midlertidige ansatte.

- LO overspiller. Hvis dette er århundrets streikesak i LO, da synes jeg dere har små problemer, sa Lier-Hansen, og siktet til LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.

Onsdag leder fagforeningene en streik på to timer over hele landet. Blant annet vil det ramme lufttrafikken.

Les mer: Streik stanser fly i hele Norge

- Skivebom
Tirsdag hadde tankesmien Civita invitert arbeids- og minister Robert Eriksson, Solbakken og Lier-Hansen til debatt om Erikssons omstridte forslag.

- Jeg registrerer at Solbakken ikke klarer å gjøre en link mellom det nye forslaget og det å få et seriøst arbeidsliv. Der er det skivebom. Hadde du rota så mye da du var skytter hadde du aldri blitt skytterkonge, sa Lier-Hansen videre.

Han sikter da til at Solbakken ble skytterkongen i 1993 på Oppdal.

Selv har Lier-Hansen Jegerprøveboka, som brukes i jegeropplæringen, på samvittigheten.

Til Nettavisen utdyper Lier-Hansen litt.

- Denne debatten er ødelagt gjennom primitiv retorikk fra LO. LO har valgt å sette forslaget på spissen. LO er bekymret for retningen, at dette første skrittet følges opp av nye skritt, som igjen vil endre maktbalansen i norsk næringsliv, sier Lier-Hansen til Nettavisen.

- Men det regjeringen foreslår endrer ikke denne maktbalansen. Men han klarer ikke å føre noen form for dokumentasjon at regjeringens forslag i seg selv, raserer norsk næringsliv.

Les også: Politisk streik mot de svakeste

- Lua skal være på hue, ikke i handa
Solbakken er selvfølgelig totalt uenig med Lier-Hansen. Han er veldig bekymret at med regjeringens forslag skyves mer og mer av beslutnings-takingen sentralt og til bedriftene selv.

- Maktbalansen er likest på toppen, så blir den mindre og mindre jo lenger ned du kommer i systemet, sier Solbakken.

- Det var også noe av det Einar Gerhardsen var mest stolt med at han hadde fått til, at han hadde fått slutt på at arbeidstakeren måtte stå med lua i hånda. Det regjeringen nå foreslår er å reversere dette, at man får større og større avstander igjen, og vi går i retning av det samfunnet Gerhardsen var stolt av å ha bekjempet og som vi sier i Østfold. Lua skal være på hue, ikke i handa, fortsetter han.

Da bryter Eriksson inn.

- Kan jeg be dere ta bort bannerne hvor det står at det blir mer søndagsarbeid, mer arbeid og mer overtid?

- Nei, det kan jeg ikke. Det er akkurat det som skjer. Sjefen får mer makt.

For Eriksson mener at LO driver med feilinformasjon når forslaget hans debatteres. I dag er terskelen for høy for mange å komme inn i arbeidslivet, ifølge arbeidsministeren, som mener at ans forslag vil gjøre det enklere for folk å komme inn i arbeidslivet.

- Jeg ønsker å avkrefte noen myter. Nå kan sjefen pålegge deg mer søndagsarbeid, nå kan sjefen pålegge deg mer arbeid og nå kan sjefen pålegge deg mer overtid. Nei, sjefen kan ikke det, sier Eriksson

- Du kan jobbe like mange søndager, ha like mange overtidstimer og like mye arbeidstid totalt sett. Men du som arbeidstaker, sammen med din virksomhet, kan disponere arbeidstiden annerledes. Mer smartere og på en bedre måte, fortsetter ministeren.

- Offentlige verst i klassen
Stein Lier-Hansen mener at verstingen i dag i bruk av midlertidig arbeidskraft er det offentlige.

- Jeg var leder for direktoratet for naturforvaltning i syv år. Jeg vil tippe at rundt en tredjedel av de som er fast ansatte i dag ble tatt inn i midlertidige stillinger. Så enkelt er det. 90 prosent av de som kom inn i midlertidige stillinger ble fast ansatte, sier Lier-Hansen.

- Jeg ser ingen grunn til at det private næringsliv har andre regler for midlertidig enn det offentlige. Det er ikke sånn at det private næringsliv er noen dårlige arbeidsgivere. De beste arbeidsplassene finner du i privat sektor. Det er der sykefraværet er lavt. Der har vi senket sykefraværet med 30 prosent, så kan dere se hva det offentlige har fått til, fortsetter han.

Lier-Hansen mener det nye forslaget fra regjeringen er en tilpassing til et nytt samfunn.

- Jeg er glad for at vi har en statsråd som driver politikk og ikke administrasjon. Gerhardsen gjorde Norge til et bedre samfunn, og det var ikke forskningsbasert. Det var bruk av sunn fornuft. Det er ikke alt her i verden som er forskningsbart. Jeg tviler på at noen kan forske seg frem til de ørsmå justeringene i regjeringens forslag. De som sier de kan det, er ikke vitenskapsfolk, men politikere med silkeslips.

Til Nettavisen sier Lier-Hansen at han mener flere Arbeiderparti-politikere bør gjøre seg opp sin egen selvstendig mening, hva endringene egentlig innebærer, i stedet for å legge seg på LOs linje med en gang.

- Det er greit at Ap skal ha tette bånd til LO, men det må være lov å ta selvstendige standpunkt i en så viktig sak.

- Har du en oppfordring til Jonas Gahr Støre?

- Når det gjelder vikarbyrådirektivet, så burde han snakke med sine kolleger i Sverige, Finland og Danmark, og finne ut hva deres erfaring har vært.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED