Gå til sidens hovedinnhold

Langrenn i Lillehammer

Vår svenske frilanser Roger Borgelid fikk seriøse tanker om emigrasjon etter skitur i Lillehammer-regionen.

HTML EMBED

For de aller fleste av oss svensker er Lillehammer forbundet med norsk gullrus i tøft OL-terreng. Det tar nøyaktig to sekunder å slå hull på det bildet. Det vil si like lang tid som det tar å dra bort gardinene fra hotellromsvinduet.
Synet som treffer mine øyne får meg bokstavelig talt til å trekke etter pusten. Utenfor hviler et vinterlandskap som hentet fra et eventyr. De myke fjellene brer seg utover i alle himmelretninger. Langs dem står grantrær kledde i flere lag med nysnø, svakt opplyst av morgensolas rosa skimmer.
Synet er så vakkert at jeg bare blir stående andektig. Stille ser jeg solen klatre over fjellryggen og male om scenen i andre nyanser. En løypemaskin dukker opp, og forsvinner ut av utsikten i en annen kant, med nypreparerte dobbeltspor etter seg.
Jeg tenker at nettopp slik skal en livslang romanse innledes. Kjærlighet ved første blikk. Et svimlende øyeblikk som setter alt på hodet, som gir løfter om mer enn man hittil har forestilt seg var mulig.
For Lillehammer-regionen er så mye mer enn OL. De har også verdens lengste sammenhengende løypenett for langrenn. Over 2000 kilometer spor strekker seg gjennom en ellers urørt villmark, og over vidstrakte snaufjell. Jo visst er OL-løpene der fremdeles, for den som vil måle krefter med sine helter, men framfor alt er Lillehammer vinterstid synonymt med naturskjønn skikjøring, panoramautsikter, stillhet og frihet i utallige varianter.

Løyper før vei i Lillehammer

Pellestova hotell på toppen av Hafjell 1000 meter over havet – der jeg våkner denne morgenen – er et perfekt utgangspunkt. Herfra kan vi i prinsippet gå på ski opp til Rondane nasjonalpark, om vi hadde tid og krefter.
Fra gårdsplassen, omtrent åtte meter fra hotelldøra, går det ikke mindre enn fire dobbeltspor i fire ulike retninger. Disse forgrener seg snart ytterligere, i et nettverk av muligheter.
Fra Pellestova glir vi først østover og ned mot innsjøen Reinsvatnet. Graner og fjellbjørk siger under tykke lag nysnø, himmelen er skyfri og hele verden gnistrer. Det er som om vi er blitt plassert i et postkort, eller beveger oss gjennom et kunstverk i stadig endring. Med fjell, skog, vann og myr, alt dekket av et hvitt, stille lag.
De oppkjørte løypene er forbildelige.
– Ja, her omkring setter man stor ære i sine skispor. Når det har falt nysnø, kjører man opp løypene før man brøyter bilveiene, påstår min guide og venn Barbro Mørk og ler.
Det handler likevel ikke bare om kvalitet og kvantitet. Tilgjengeligheten er også et stort privilegium.
Da vi litt senere har rundet Reinsvatnet, tar vi en pust i bakken ned mot Nordseter. Vi har varm sjokolade og appelsin, som seg hør og bør.
Vel tilbake i Lillehammer sier Barbro at jeg burde teste skiturer om natten også.
– Det å begi seg ut i sporene på fjellet midtvinters med kun en hodelykt i mørket, for så å slå av lykta og la stjernene og månen lyse opp snøen foran deg ... Det er nesten en overjordisk opplevelse, som om du selv er et snøfnugg i den store fjellheimen, sier hun.
Når jeg noe senere sitter i bilen på vei hjem mot Sverige, er det disse poetiske ordene som synger i hodet. Det gjør at jeg allerede lengter tilbake til neste besøk, og gir meg et stikk av motvilje idet jeg passerer grensen ved Charlottenberg.

Vil du lese mer om Lillehammer? Kjøp Reiser & feries novemberutgave i digitalt format her

5 fine turer i Lillehammer

Skeikampen–Fagerhøy t/r

28 km
En noe mer krevende dagstur, men med eventyrlige opplevelser i Peer Gynts rike. Fantastiske panoramautstikter over Jotunheimen og Rondane. Vel inne på Fagerhøy er du alene med fjell, vidder og frihet.

Lillehammer – Mesnaelva

8–15 km
Bare noen kilometer fra OL-stadion ligger lillehamringenes egen hemmelighet, et enkelt sjøltråkka spor inn i den dype skogen langs Mesnaelvas åpne vann og fosser.

Birkebeinertraseen

40–54 km
Norges fremste manndomsprøve lokker årlig 15 000 til start. En tøff prøvelse for den som vil teste seg selv, også utenom konkurransen. Sporene strekker seg fra Rena i øst, går over to fjell og gjennom en dal, og har en sammenlagt stigning på hele 1200 meter. Et kortere alternativ (40 km) får du om du starter ved Kvarstadsetra.

Trolløypa

170 km
En fantastisk åttedagerstur fra hytte til hytte. Du starter ved Høvringen i nord, går via Kamsfjellet og Venabygdsfjellet hele veien til Lillehammer. Turen går oppe på snaufjellet, så den kan være temmelig værutsatt og krever solid fjellutrustning.

Fakta om Lillehammer

* Lillehammer-regionen strekker seg over et stort geografisk område på begge sider av Gudbrandsdalen.
* Her er det ikke mindre enn 2000 kilometer med preparerte langrennsløyper, fordelt på 50 km lysløype, 600 km skogsspor og 1350 km på høyfjellet.
* Vinteren er her lang og snørik med skiføre fra sent oktober til midten av mai.
* Skisporet.no er en kjekk webportal som viser hvilke skispor som er preparert når, samt værmelding for området. Lillehammer har 28 løypemaskiner med GPS som er tilknyttet systemet. Også tilgjengelig som app.

Slik kommer du til Lillehammer

Gardermoen ligger kun 14 mil fra Lillehammer, og toget tar rundt to timer herfra.
NSB har minst én avgang i timen fra Oslo, turen tar 2,5 timer og normalpris er 350 kroner. Fra Trondheim er prisen 650 kroner, men sjekk om miniprisbilletter er tilgjengelig!
Norway Bussekspress og Lavprisekspressen har flere avganger daglig fra Oslo til både Lillehammer og videre opp i Gudbrandsdalen. Priser fra 150 kroner.
Vinterstid går det skibusser fra Lillehammer og opp til de ulike alpinanleggene.

Sov godt i Lillehammer

Vi bodde på Pellestova med flott beliggenhet og god standard, også på maten.
Ilsetra er et godt alternativ like ved, med helårs utendørsbasseng og trivelig stemning.
Skeikampen finner du en rekke innkvarteringsmuligheter i ulike prisklasser, deriblant to Thon-hotell.
Fagerhøy leirskole har noe enklere standard, men strålende beliggenhet midt i fjellheimen.
Lillehammer vandrehjem er populært og billig om du vil bo i byen.
Ellers er Sjusjøen hytteutleie og Rustad fjellstue gode alternativ.
> www.lillehammer.com/overnattning

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?