Gå til sidens hovedinnhold

Norges 7 beste løyper

Med god eksperthjelp har vi kåret Norges syv beste langrennsløyper.

Etter konsulering med ekspertise fra Den Norske Turistforening, Skiforeningen, Norges skiforbund og Norske spor, har vi kommet fram til følgende norske løypefavoritter (i tilfeldig rekkefølge):

Gi oss dine LANGRENNSTIPS

Peer Gynt-løypa – 7 dager

En skiopplevelse i Peer Gynts rike starter i Espedalen og går i preparerte løyper til Skeikampen. Med utsikt mot nasjonalparkene Jotunheimen, Rondane og Dovrefjell gir løypa deg dramatiske inntrykk i et ellers vennlig fjellområdet. Løypa går i lett fjellterreng fra 700 til 1500 meter over havet, og svipper innom fjellstuer og hoteller hele veien.

Hallingdalsløypa (tidligere Eventyrløypa) – 4 dager

Dersom du vil gå hele løypa fra Sangefjell i Ål til Norefjell, vil du passere alle de kjente turskiområdene i Hallingdal. Løypa er merket hele veien, men kan være litt rotete, så ha med oppdatert kart. Ønsker du en kortere etappe mellom Myking og Haglebu, ta en avstikker til naturparken Langedrag. Du kan også velge ut dagsetapper.

Tana–Varangerløypa, 1–4 dager

Løypa går parallelt med Varangerfjorden og fører deg gjennom et lett kupert landskap, for det meste godt skjermet av bjørkeskog. Det er mulig å ta av fra løypa på en av de ti stikkløypene som er markert fra riksvei E75. Løypa åpner ikke før første helga i mars, men klarer du hele denne turen på en dag, beæres du med diplomet «Blodsliterprisen».

Oslomarka på tvers – 1 dag

Du har ikke riktig opplevd Nordmarka før du har tatt denne turen fra Varingskollen til Sørkedalen. Turen går noe i upreparerte løyper, med gammel skog, men kommer etter hvert inn på preparerte løyper forbi Gørja og Kikutstua. Herfra kan du velge å ta av til Kobberhaughytta og Frognerseteren, eller fortsette via Fyllingen til Sørkedalen.

Rundtur på Ruperanden – 1 dag

En rundtur fra Geilohallen til Ruperanden og tilbake er en tur for de spreke, men starter man på parkeringsplassen på Kikut er dette også en fin tur for barnefamilier. Terrenget er kupert, men har flere lette passasjer. Med utsikt mot det majestetiske Hallingskarvet er dette områdets klare vinner.

Beitostølen–Danebu – 1–2 dager

Denne turen går gjennom hjertet av Valdres, med start på Beitostølen. På turen passerer du Yddin, Vangsjøen, Juvike og Nythun som alle er hyggelige steder å raste ved. Flere hundre kilometer med preparerte skispor knyttes opp mot denne løypa, men utenfor sporene har du i tillegg uendelige muligheter til å oppleve urørt, norsk vinternatur. Ønsker du å bruke to dager, anbefales overnatting på Yddin eller Vangsjøen.

Topptur til Kolåstinden – 2 dager

Kolåstind på Sunnmøre er av Norges mest populære skitopper og besøkes vanligvis på senvinteren og tidlig vår. Overnatt for eksempel på Turistforeningens hytte – Standalhytta – før du tar turen opp. Vær oppmerksom på bregleppen som åpner seg seint i skisesongen, og at storbreen under Kolåstind er rasfarlig. Gjør god research før du tar turen til topps.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?