Gå til sidens hovedinnhold

– Langt fram før Norge tilgir Northug

Omdømmeekspert Jarle Aabø mener Petter Northug har 50/50 sjanse for å gjenvinne folkets støtte etter at tiltalen mot ham ble kjent tirsdag.

Tiltalen inneholdt nye detaljer om fyllekjøringen i mai: Northug skal ha avgitt falsk forklaring til politiet tre ganger, der han hevdet at det var kameraten hans som kjørte ulykkesbilen. Flere advokater er enige om at punktet om falsk anklage er det mest alvorlige forholdet i tiltalen. Nå får de støtte fra omdømmeeksperter, som også mener at dette er det verste punktet i det norske folks øyne:

– Det var ikke lett å håndtere påstanden om løgn og at han hadde stukket fra en skadd, hjelpeløs person. Men situasjonen han står i nå er enda mer alvorlig omdømmemessig sett. Han kan ha gjort noe av det mest tarvelige man kan gjøre overfor en kompis, å skylde på ham, utsette ham for en siktelse og derved mulig straffansvar for det en selv har gjort, sier Aabø til NTB.

I et intervju dagen etter ulykken uttalte Northug til VG at han handlet i panikk og forlot bilen etter å ha forsikret seg om at alt var bra med kompisen. Kameraten skal ha sagt til ham at han måtte gå. I dette intervjuet nevnte ikke Northug at han hadde lagt på skylda på passasjeren i bilen, først da politiet hentet ham hjemme, så på vei til politistasjonen og deretter i avhør senere på dagen.

Tarvelig

Aabø anslår at det nå er 50 prosent sjanse for at folket vil tilgi Northug, og at alt henger på hvordan langrennsløperen håndterer situasjonen framover:

– Det hele er en veldig trist historie, og denne følelsen av tristhet er kanskje det som redder ham til slutt, sier Aabø.

Seniorpartner og sjef Hans Geelmuyden i PR-byrået Geelmuyden Kiese har tidligere uttalt til Dagens Næringsliv (DN) at Northug ville ha en lang vei å gå før han oppnår tilgivelse fra det norske folk, ettersom han ikke bare fyllekjørte, men også stakk fra en skadd kamerat i bilen.

– Det å legge skylden på andre på toppen av alt han gjorde er en moralsk fallitt. Etter tiltalen er det klart at han har en enda lenger vei å gå på vei mot tilgivelse fra det norske folk, sier Geelmuyden til NTB onsdag.

Han påpeker at å legge skylden på en venn, og ikke bare på en hvilken som helst annen person, gjør det enda verre. De falske anklagene i morgentimene etter fyllekrasjet førte til at den virkelige passasjeren, Northugs kamerat, ble siktet og måtte avgi blodprøve før det senere samme dag kom fram at Northug var sjåføren.

Bokstunt

Geelmuyden har liten tro på at Northug vil vinne tilbake plassen i folks hjerter om han vinner ett gull i VM i Falun.

– Her holder det neppe med én gullmedalje i VM for å bli tilgitt, det må mer til enn det, sier Geelmuyden og får støtte fra Aabø.

En uke før tiltalen ble kjent ble boken «Northug. En familiehistorie» sluppet. Boken avslørte flere omstendigheter rundt fyllekjøringen, som at Northugs promille var 1,65. Flere omdømmeeksperter, inkludert Geelmuyden, mente det var et svært bevisst og strategisk trekk for å ta kontroll over hvordan nyheten framsto i mediene. Aabø var blant dem som mente håndteringen av bokslippet var et feilgrep:

– Dette kan stå i lærebøkene som eksempel på hvordan det ikke skal gjøres. Hovedgrunnen til at bokslippet er dårlig håndtering, er at det stadig ramler flere lik ut av skapet. Nordmenn er veldig flinke til å tilgi, men da må spørsmålet om tilgivelse komme ærlig og oppriktig. I og med at opplysningen om å legge skylden på kameraten ikke er nevnt i boka, er det grunn til å tro at han holder vesentlige opplysninger skjult for samfunnet. (©NTB)

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken