Gå til sidens hovedinnhold

Langtekkelig lidelse

Lidelsen er lang og involverer mange i filmen som tar for seg et forhold mellom overgriper og offer.

Den frie vilje (Der freie wille) - Tyskland 2006. Regi: Matthias Glasner. Med: Jürgen Vogel, Sabine Timoteo, Manfred Zapatka, André Hennicken og Judith Engel.

Aldersgrense: 15 år.

Theo er voldtektsmannen som prøver komme seg tilbake til samfunnet etter ni års forvaring. Vi har allerede sett hva han er i stand til, men føler litt med han på denne lange veien tilbake.

På sin vei møter han Nettie, og de to innleder et forhold som ser ut til å hjelpe dem begge gjennom en tøff periode av livet. Hun er tydelig et offer for sin for sin fars handlinger gjennom livet, men prøver nå å komme seg videre på egen hånd.

Med alt dette grumset, som disse to sitter inne med, blir det mye elendighet som samles. Regissør Jürgen Vogel bruker veldig mye tid på bygge opp sine karakterer, men i denne sammenhengen blir det bare langdrygt. Elendigheten er ikke alltid til stede, men den ligger å lurer gjennom hele filmen.

Den kjærligheten disse to finner er et vakkert motstykke til det tungsinn som har krysset deres veier tidligere. Motbydelige og grusomme hendelser setter farge på sjelen og noen deler lar seg ikke gjenopprette til normalen. Forsøket på å få et liv til å fungere tilfredsstillende er i dette tilfellet en lidelse som drar langt ut i tid.

Her får vi en kraftig dose virkelighet rundt forholdet mellom en voldsmann og et offer. Denne gangen gjennom en noe uvant setting og en uredd fortelling. Historien er kvalmende til tider, men også varmt og vakkert. Filmens lengde er en sann lidelse, men problemstillingene greier å bevege noen av oss på veien.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis