(SIDE2): Verdens første pass for trygg sex, kalt «safe sex passport», lanseres denne uken i USA i forbindelse med verdens aidsdag lørdag.

Det såkalte passet er spesielt rettet mot personer som bruker internett som et sjekkested.

- For noen år siden møtte jeg en som hadde sex med noen som personen hadde møtt på internett. Personen utelukket ikke at den andre kunne ha en seksuelt overførbar sykdom. Det var da jeg tenkte på at folk vet, men forteller ikke sannheten. Derfor trenger vi en metode for å bekrefte noens helsestatus, sier Gonzalo Paternoster, mannen bak pass-ideen.

Slik fungerer det
Passet skal være tilgjengelig for alle over 18 år, som bruker internett. Når du bestiller passet, som er på størrelse med et kredittkort, blir du henvist til et laboratorium, hvor du kan bli testet for fem seksuelt overførbare sykdommer.

De som får kortet blir testet for hiv, herpes, klamydia, gonoré og syfilis, melder The Sydney Morning Herald.

-Testresultatene er knyttet til kortet. Si at du møter noen, da kan de ringe et telefonnummer og få testresultatet ditt, og når du sjekket deg sist. I tillegg får de informasjon om identifikasjonen din slik at de er sikre på at det er du som har testet deg, sier Paternoster.

-Tidligere har du måttet stole på at folk snakket sant når de sa at de ikke har noen sykdommer. Nå kan du be om bevis, legger han til.

Nærmere 15.000 personer og en rekke dating-nettsteder skal ha vist interesse for «trygg sex passet».

Hva synes du om dette? Diskuter med andre her.

Les siste nytt om helse og trening her.