Gå til sidens hovedinnhold

Veteranen Laos

Laos har stått på det globale turistkartet noen tiår, men har fortsatt mange vakre regioner og byer.

HTML EMBED

Vientiane er Laos’ hovedstad, og et sted hvor det bare er å trykke på go slow-knappen mens du oppsøker byens overflod av stilfulle pagoder og trivelige kafeer.

Utover ettermiddagen søker både fastboende og besøkende ned mot Mekong-elvens bredder, til tilbakelente, upretensiøse spisesteder som byr på kald øl, høye sundown-drinker og spicy grillspyd av alle varianter.

Selv foretrekker jeg den tidligere hovedstaden Luang Prabang. Den ligger lenger nord, på en landtunge der Mekong slår seg sammen med Khan-elven. Byens hjerte, som står på UNESCOs Verdensarvliste, er knapt én kvadratkilometer stor, men rommer over et femtitalls strålende pagoder og hundrevis av staselige bygninger i kolonistil.

Selv om byen har stått på det globale turistkartet i noen tiår, forblir Luang Prabang et enestående speilbilde av Indokinas fortid. Arkitekturen er utsøkt, og ingen høyhus bryter med landsbyatmosfæren. Bak skodder og utsmykkede dører skjuler det seg raffinerte restauranter i vakre interiører. Hotelltilbudet går fra orientalsk dekadanse til spartanske B&Bs, men utelivet er heller beskjedent. Det utspiller seg i kvartalene langs elven, under omfangsrike trær og surrende vifter.

Med en sykkel får du tid til å utforske templene. Hver har sin personlighet og historie. I omegnen venter utflukter som falbys fra kafeer og reisebyråer i byens hovedgate, det være seg besøk på silkefarmer, elefantcamps, jungeltrekking og elveturer. Ofte er overnatting inkludert i små eksotiske og gjestfrie landsbyer.

– Det har tatt tid å finne den rette balansen mellom bevaring av det autentiske, og å skaffe sårt trengte inntektsmuligheter for disse minoritetene, forteller tyskeren Marcus Neuer, som har drevet frem økoturismeoperatøren Tiger Trail til å bli en lokal suksess.

– Jeg kaller mine utflukter for Fair Treck, fordi de gir både opplevelsesglade besøkende og deres fattige vertskap maksimal og likeverdig uttelling.

Gå ikke glipp av skuespillet som finner sted hvert daggry i Luang Prabangs gater. Lenge før blåskimmeret over platantrær og tempelmøner lysner for alvor, begynner safranfargete flokker av munker sin lille parade. Alle bærer de på tomme messingkjeler.

Når prosesjonen nærmer seg sentrum, skynder kvinneskikkelser seg frem til fortauskanten. Der setter de seg på kne, i bønnepositur, med en flettet riskurv ved knærne. Når munkene er innen rekkevidde, fyller kvinnene kopper med ris og heller den opp i messingkjelen. Ritualet gjentar seg hver morgen, inntil all risen har skiftet eier. Idet følget forsvinner i tussmørket, bøyer kvinnene seg mot jorden, i bønn til Buddha om velsignelse.

Hvor lenge kan dette vare? Som så mange sjeldne ritualer i Indokina, begynner «munkeparaden» – i hvert fall i høysesongen, å få et anstrøk av sirkus, der klovnerollene er besatt av kinesiske og koreanske turistbusspassasjerer som nesten velter risgiverne overende mens de hojende blitzer løs. Hvor er dere, UNESCO?

Artikkelen fortsetter under bildet

Reiser & ferie anbefaler i Laos

Ta halvdagsturen på den vakre Nam Ou-elven sørover mot Luang Prabang. Ta buss, truck eller taxi til Nong Khiaw, og sett av minst et par dager for korte elve- eller trekkingutflukter i området. Det finnes flere gode B&B’er på stedet. Fra Nong Khiaw kan man også få organisert sykkelturer til grensen mot Vietnam. Kineserne vil bygge en demning på denne elven, så ikke nøl for lenge!

Savannakhet er Laos’ nest største by, og et relativt uoppdaget, men sjarmerende reisemål preget av fransk kolonistil. En rekke tilbud om trekking finns i nærheten.

Herfra kan du dra til Ban Nakasang, der båter tar deg ut til «de fire tusen øyer» – Si Phan Don. Underveis bør du ta en stans innom Champasak og de fabelaktige khmer-ruinene Wat Phu.

Si Phan Don er uformelt og tilbakelent, med sine hengekøyer, kald øl og god mat langs elvebredden i enkle bungalower. Det går fly fra både Bangkok og Vientiane til Pakse, og derfra buss til Ban Nakasang.

Gibbon Experience i Bokeo-naturreservatet i Nord-Laos bor du i hytter i trærne, med sky aper og intenst fugleliv i trekronene. All transport mellom hyttene foregår via zip-wire. Et tredagers opphold koster 1700 kr inkludert trekking. Du kommer dit fra Huay Xay, et knutepunkt for reise i Nord-Laos. Sabaydee og Friendship er et par anbefalte hoteller her. Se også ecotourismlaos.com.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken