Gå til sidens hovedinnhold

Lær av oljeprisen

Onsdag ble et fat olje for første gang omsatt til 100 dollar, en studie i usikkerhet.

(NA24-KOMMENTAR): Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI ble onsdag omsatt for 100 dollar på gulvet til råvarebørsen NYMEX i New York. Det er første gang i historien at prisen har nådd dette nivået.

Denne milepælen gir grunn til ettertanke når det gjelder usikre spådommer.

For knapt noen kan med hånden på hjertet si at de forutså de siste årenes utvikling. For det første var det svært få, om noen, som på begynnelsen av tiåret så for seg en oljepris på 100 dollar.

Og i den grad noen trodde på dette, forventet de nok i så fall at en så høy oljepris ville skape store økonomiske problemer, slik man så under de to store hoppene i oljeprisen på 1970-tallet, i 1973 og 1979.

I stedet har veksten i verdensøkonomien fortsatt ufortrødent til tross for at oljeprisen grovt sett er tidoblet fra bunnen i 1999. Eksperter som skal forklare dette, peker gjerne på at olje nå er mindre viktig for verdensøkonomien enn på 1970-tallet. Mange mener også at økonomien har klart seg så bra fordi oppgangen har kommet gradvis og blitt drevet av etterspørselssiden (ikke minst Kina), i motsetning til på 1970-tallet da prisene steg brått som svar på struping av tilbudet fra Midtøsten.

Druknet (ikke) i olje
Uansett hva forklaringen måtte være, er det mange som bør gremme seg over sine oljespådommer. Men få huskes så godt som det innflytelsesrike økonomimagasinet The Economist, som 9. mars 1999 hadde en forside dominert av en spådom om at oljeprisen skulle falle til 5 dollar fatet. Budskapet var at verden druknet i billig olje.

Selv så sent som sist sommer priset oljemarkedet inn en svært liten sjanse for olje til 100 dollar nå i vinter.

Vanskelig å spå
Det er viktig lærdom her. Det å spå om priser i velfungerende markeder er en risikosport.

I disse dager drukner vi i prognoser om utviklingen i 2008, hva gjelder boligpriser, børs, rentenivå, oljepris, shippingrater og så videre. Det er spennende å lese slikt og interessant å studere begrunnelsene. Men all erfaring viser at spådommene ofte slår feil.

Det er rett og slett for mange faktorer som spiller inn, og det skjer nesten alltid noe uventet.

Hva er mulig?
Oljeprisen er nå altså ti ganger så høy som i 1999. Hvem vet om prisen om noen år er 500 dollar eller 20 dollar?

Og hvor komfortabel er du om Oslo Børs blir halvert? Før du avfeier muligheten, er det verdt å merke seg at dette skjedde to ganger de siste ti årene, i 1998 og fra 2000 til 2003. Men samtidig er børsen også femdoblet fra bunnen i 2003 til i dag.

Hva hvis norske boligprisene faller med en tredjedel? Det skjedde fra 1987 til 1992. Men samtidig er boligprisene nå femdoblet fra bunnen i 1992.

Kan boligrenten igjen bli 3 prosent? Eller 16 prosent? Begge deler har vi i alle fall sett de siste 20 årene.

Dette er selvsagt ikke sannsynlige utfall. Men man skal være forsiktig med å si at noe er umulig, og en oljepris på 100 dollar er en god illustrasjon.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Pengedryss til fraflyttingsstrøk
Børsåret 2007
Forsetter for 2008
God jul, her er en hundrelapp
Et eventyr om hedgefond

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Disse grillpakkene gir en fantastisk smak på maten

Kommentarer til denne saken