Gå til sidens hovedinnhold

Lær av Vollvik

Idar Vollvik er en stjerne som gründer og håpløs som investor. Det kan du lære av.

(NA24-KOMMENTAR): Historien om Idar Vollvik er nesten ikke til å tro. Oppturen begynte da Vollvik bygde opp mobilselskapet Chess, som høsten 2005 ble solgt til Telia Sonera for nær 2 milliarder kroner. Nær halvparten tilfalt Vollvik.

Etter at pengene var på konto, begynte Vollvik med intensiv handel i børsnoterte aksjer. Angivelig handlet han for hundrevis av millioner om dagen. De første månedene gikk det riktig bra. Våren 2006 anslo NA24 at formuen var på vei mot to milliarder kroner. Vollvik selv var superkjendis i mediene.

Men så kom nedturen, og pengene begynte å renne ut omtrent like fort som de hadde kommet inn. Nå tyder regnskapene fra investeringsselskapet Vollvik Invest på at det aller meste er borte. Etter to år med trading fra Spania, sier Vollvik at han nå er innstilt på å reise hjem og komme seg i jobb igjen.

Lærdom
Selv om de færreste av oss trenger å ta stilling til hva vi skal gjøre med hundrevis av millioner, er det mye allmenn lærdom i Idar Vollviks opp- og nedtur.

For det første er dette en påminnelse om at ulike personer er gode til ulike ting. Vollvik er etter alle solemerker en fantastisk gründer, med drivkraft, risikovilje og evne til å inspirere. Men en investor trenger andre egenskaper, for eksempel et kaldt hode, kynisme og evne til å analyse en sak fra alle sider. Det er dessverre ikke så mange som er gode til begge deler.

Hvordan bli rik?
Her er også lærdom for den som drømmer om å bli rik. Vollvik ble raskt steinrik på sin eierandel i bedriften han selv bygde opp. Det er også slik de fleste av Norges rikeste har slått seg opp.

Svært få blir raskt rike av å investere i bedrifter de ikke jobber i selv. I likvide markeder er du svært flink om du over tid klarer å oppnå for eksempel 15-20 prosent årlig avkastning. Gjør du det lenge, blir effekten kraftig, men på kort sikt monner det ikke mye. De som skryter av voldsom avkastning fra aksjetrading, tar uten unntak ekstrem risiko. Historisk er det påfallende mange «supertradere» som har gått fra stjernestatus til konkurs og endog selvmord.

Ta vare på kapitalen
I tillegg bør man tenke over hva som er hensikten med investeringer. For de aller fleste av oss – og for Vollvik – burde investering primært dreie seg om å ta vare på kapital og dernest om å skape avkastning. Vollvik ble rik som gründer. Som investor burde han konsentrert seg om å forbli rik. Med moderat risiko ville han kunne tatt ut 20-25 millioner i året uten å spise av formuen. Det må det være nokså bittert å tenke på nå.

Folk flest spiller selvsagt i en annen liga, men generelt er det sparing (forskjellen på det du tjener og det du bruker) som legger grunnlag for din formue. Hvordan du investerer sparepengene er selvsagt også viktig, men hovedpoenget her er å spre risikoen og unngå å tape skjorta.

Fokus på risiko
Når dette er formålet, blir det viktig å fokusere på risiko. Her ser det ut som Vollvik har hatt hodet under armen. Han har tatt opp betydelige lån, som øker risikoen. Han har solgt aksjer han ikke eier, også risikabelt. Og han har kombinert langsiktige investeringer i små risikoaksjer det er vanskelig å få solgt seg ut av, med daytrading av mer likvide aksjer. Alt tyder på at den første oppturen i aksjemarkedet gjorde ham overmodig, og det er kanskje den verste egenskapen en investor kan ha.

Pass på kostnadene
Som investor er det også viktig å passe på kostnadene. En kunde som Vollvik får åpenbart svært gode betingelser fra meglerhusene. Likevel la han ganske sikkert igjen flere millioner i måneden i kurtasje da aktiviteten var på topp. Til gjengjeld fikk han sikkert nok av tips og analyser fra meglerhusene. Men som historien viser: Det hjalp ikke mye.

Are Slettan er tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Innvandrere og velferd
Er du håpløs med penger?
Frekk finte fra McCain
King Obama
Pensjonsskandalen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken