Gå til sidens hovedinnhold

Lær deg å skøyte

Det går utvilsomt raskere å skøyte enn å gå klassisk langrenn. Lær deg fristil her. Se video!

Til tross for at Gudmund Skjeldal var kjent som en glimrende klassisk teknikker, var han ikke hjelpeløs i den frie teknikken heller. Her viser han deg de mest grunnleggende tingene å tenke på når du vil lære deg å skøyte på ski.

- Gunde Svan sammenlignet en gang de forskjellige skøyteteknikkene med gear. For eksempel med å kjøre bil eller å sykle. Det er ulike teknikker for ulikt terreng, akkurat som du har forskjellige gear for forskjellig terreng når du kjører bil.

Bli bedre i klassisk stil - se video her!

Litt tabu
- Den første metoden, eller gearet, er nesten litt tabu blant de aktive. Den er så enkel at det minner om turløpere. Men da det gikk litt bratt i alpinbakkene nede i Tour de Ski, var den endel som brukte den metoden, sier Gudmund Skjeldal.

Den kalles enkeltpadling, eller diagonal skøyting, nærmest som glidende fiskebein - ett og ett bein ad gangen. Det er en helt enkelt metode, der farten er som lavest.

- Andregearet blir ofte kalt padling. Dette fordi du har armene mye som når du padler kano. Den ene armen litt foran den andre, og den andre litt skråstilt. Og så drar man seg oppover med mest tyngde på den ene skia. Man drar seg altså på den ene siden, og glir på den andre. Denne metoden passer best i motbakke, men litt slakere enn til førstegearet.

Når det så slaker enda mer ut, er det på tide å få kroppen opp i tredjegear.

Dobbeltdans
- Da snakker vi altså om dobbeltdans. Altså stavtak for hvert beintak. Det er kanskje den vanskeligste teknikken, men den gir veldig bra fart i slakt motterreng. Den krever ballanse, men er veldig effektiv.

- Gear nummer fire, som virkelig begynner å bli et tungt gear når det slaker ut, er enkeltdans. Altså stavtak for hvert annet beintak. Det er en teknikk som for eksempel Thomas Alsgaard behersket perfekt. Når man prøver å skøyte, så er dette den teknikken som faller mest naturlig. Den ligner litt på padlinga, siden man har stavtak for hver annet beintak.

- Så er det femtegearet. Når man sykler, er det det gearet man gruker når det går utfor. Og når man skøyter, kan man forsøke seg uten stavene, og altså bare bruke beina. Det krever bra balanse, og er en fin trening for både skøyting og klassisk å bare bruke beina, understreker Gudmund.