Gå til sidens hovedinnhold

Lærer av sine feil

Statsminister Kjell Magne Bondevik har lært av feilene som er gjort under håndteringen av flomkatastrofen. Til Stortinget i dag foreslo han en lang rekke tiltak som kritikerne har etterlyst.

Mens utenriksminister Jan Petersen har vært forsiktig til å ta selvkritikk, har statsministeren for lengst innrømmet at man kom for sent - og for svakt - i gang med å hjelpe de norske ofrene.

I redegjørelsen Bondevik i dag ga for Stortinget (les den ordrett her ), er likevel ikke flengende selvkritikk hovedinntrykket.

Men serien av forslag om strakstiltak viser at regjeringen i praksis har oppfattet den konstruktive kritikken som har kommet i etterkant:

  • UD oppretter to kriseteam som kan rykke ut på fem timers varsel
  • Man vurderer å opprette et nettsted for pårørende
  • Norge etablerer konsulat i feriebyen Phuket
  • Regjeringen støtter å opprette en sentral krisehåndteringsenhet.

Det svakeste punktet i Bondeviks redegjørelse er hva som faktisk skjedde det første halvannet døgnet - det vil si fra flombølgen rammet, og til utenriksminister Jan Petersen kom på kontoret.

Derfra og videre tyder statsministerens redegjørelse på at man forstod omfanget og satte inn alle mulige ressurser.

Men så har da også hovedkritikken gått på at starten var sen og famlende, og at man ikke raskt nok oppbemannet UDs kriseapparat, ambassaden i Bangkok og hjelp på stedet i Phuket og Khao Lak. For ikke å snakke om den skandaløse registreringen av antatt savnete personer.

Nettopp dette ville blitt mye bedre håndtert hvis UD hadde hatt team klare med skikkelig kommunikasjonsutstyr, slik Bondevik nå foreslår.

Derfor er vi er enig med Frp-leder Carl I. Hagens reaksjon på redegjørelsen : - Jeg følte han han innrømmet helt klart at man kom for sent i gang skikkelig, tok det ikke alvorlig nok de første dagene, og at omfanget av det man så gjorde kunne vært større i den første fasen.

Hva mener du om statsministerens redegjørelse? Diskuter saken på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Kommentarer til denne saken