Gå til sidens hovedinnhold

Slik takler du hverdagen

Den grå hverdagen kommer fort etter en lang ferie. Her er familieterapeutens beste råd.

(SIDE2): Å komme tilbake til hverdagen etter en lang ferie, er ikke alltid like lett. Man har kommet ut av rutiner, og man går en lang høst og vinter i møte.

Kanskje har man tent gnisten i parforholdet igjen, og barna har blitt lettere å ha med å gjøre. Men så skal man igjen kastes tilbake i det litt mer strabasiøse dagliglivet.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Myk start
Spesielt de som ikke trives i jobben kan føle at det er ekstra vanskelig å komme tilbake til hverdagen. Familieterapeut Lars Fengsrud, i Familiehjelp, sier til Side2 at kommunikasjon i familien er viktig for å takle overgangen beste mulig.

- For de som opplever en nedtur når man kommer hjem, tror jeg det er viktig å snakke sammen om hvilke forventninger man har til hverandre. Man bør også forberede barna på at ferien er over, sier familieterapeuten.

En spansk undersøkelse viser at hele en av tre, mellom 25 og 40 år, sliter med et såkalt postferie syndrom. Dette kan faktisk føre til både psykiske og fysiske lidelser.

Les mer: 1 av 3 får post-ferie-syndromet

Å ha en så mild overgang til hverdagen som mulig er en fordel, slik at man minimerer eventuelle omstillingsproblemer.

- Man kan begynne med en kortere uke enn vanlig, slik at overgangen ikke blir så brå. Om man kan hente barna fra barnehagen tidligere, så er også dette en fordel, sier Fengsrud.

Ferien er viktig
Det er viktig både for barn og voksne å få en pause fra hverdagen, og familieterapeut Fengsrud anbefaler at man skal nyte ferien mens man kan.

- Både barn og foreldre opplever utfordringer når de kommer tilbake fra ferien. Jeg tror det er viktig å nyte ferien og ikke begynne å bekymre seg for tidlig at man skal tilbake til hverdagen. Man bør ta en sammenhengende, lang ferie, mener han.

Planlegging og bilder
Mange par opplever også at romantikken blomstrer når man har hatt tid til å være sammen, og nyte livet i fred og ro. For å holde på disse følelsene, er det to ting familieterapeuten anbefaler.

- For å holde på romantikken kan man bruke de siste dagene av ferien til å planlegge aktiviteter utover høsten. Det er en lang og mørk tid man har foran seg. Bestill helgeturer, planlegg barnevakt og aktiviteter man kan gjøre sammen. På denne måten får man stykket opp høsten, og har noe å se fram til. En annen måte å holde på romantikken er å se på video og bilder fra ferien, tipser Fengsrud.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!