(SIDE2): Månedens mange julebord kan for noen gi god grobunn for sjalusi. Men det er ikke nødvendigvis negativt verken å flørte litt på julebordet eller å føle et stikk av sjalusi, mener klinisk sosionom og familieterapeut Lars Fengsrud i Familiehjelp.no.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Sunt med bekreftelse
- Har man det bra i parforholdet er det bare sunt å føle sjalusi i ny og ne. Dessuten kan det være flott for begge parter å få bekreftelse fra en kollega på julebordet, sier familieterapeuten.

Han legger til at det allikevel ikke er problemfritt å gå på julebord. Det fins en rekke risikofaktorer som kan få det mest stabile forhold til å hangle.

- Det krever en viss dose selvdisiplin å ikke følge opp en invitasjon fra en kollega som har et godt øye til deg. Derfor er det viktig å tenke gjennom kvelden før du går på julebord. Kanskje vet du at du kan komme til å havne i noen situasjoner hvor du må holde hodet klart? Da kan det enten være greit å unngå disse situasjonene helt eller å ikke være full. Høyt inntak av alkohol kan absolutt være en risikofaktor på julebordet fordi dømmekraften svekkes, mener Fengsrud.

Send en sms
Det er også viktig å tenke på partneren som sitter hjemme når du er ute og svinger deg.

- Send en sms til den som sitter hjemme. En melding som for eksempel: «Jeg gleder meg til å se deg» eller «Jeg savner deg» kan være det som skal til. Da er det også vanskeligere å gjøre noe du angrer på, mener terapeuten.

Til hans praksis kommer det mange som opplever sjalusi og ifølge terapeuten skjer utroskap oftere nå enn tidligere.

- Det er først da det har gått galt at de fleste par kommer til meg. Det er lettere å være utro i dag fordi mulighetene er så mange, med både Facebook og sms som verktøy i hverdagen. Mange velger å etablere seg senere enn før og dette gjør også at de fleste har hatt flere sexpartnere og drar med seg en viss bagasje inn i forholdet. Det er rett og slett flere fristelser nå og vi ser at de med høyest inntekt også er de som er mest utro, sier Fengsrud.

Kommunikasjon er viktig
Han mener nøkkelen til å unngå utroskap og holde sjalusien i sjakk er kommunikasjon.

- Kommunikasjon er mitt mantra. Det gjelder å snakke sammen om hvorfor man føler sjalusi. Kanskje er man utrygg på den andre på grunn av tidligere erfaringer med en ekskjæreste? Det gjelder selvsagt å vite hvor grensen går og snakke sammen om det. For mange er det ålreit med bekreftelse, men det viktige er hvordan du handler på bekreftelsen du får. De fleste som lever i et godt og lykkelig forhold vet hvor grensen går. Det er først når forholdet skranter at det er lettere å søke seg til andre for relasjoner, mener han.

Gode råd både for å få bukt med sjalusien og for par å kunne hjelpe hverandre er å sette ord på hvorfor man blir sjalu. Hvis man ikke snakker om problemet kan det gjøre at situasjoner blir tolket på feil måte.

- Det viktigste er å erkjenne at man er sjalu og å snakke med partneren om det. det er også viktig å forberede seg på at man kan havne i situasjoner for eksempel på julebordet som både kan gjøre partneren din sjalu og gjøre at du må tenke litt ekstra på hvor din egen grense går, mener Fengsrud.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!