(SIDE2): Det er i VG onsdag Larssens samboer, Monna Tandberg, snakker ut om Larssens diagnose. Hun forteller at det er legenes råd at man snakker ut om sykdommen.

Fortalte om diagnosen i magasin
Saken kommer etter at hun i et intervju med magasinet «Tara» fortalte for første gang at Larssen hadde fått diagnosen Alzheimer. Her sier hun blant annet at i starten trodde han det var stress.

- Lars Andreas visste vel heller ikke så mye om Alzheimer, og han ville absolutt ikke godta diagnosen, sier hun til magasinet.

Husket ikke teksten
Sykdommen skal ha blitt merkbar i 2003. Da fikk Larssen så store problemer med å huske teksten til en forestilling han hadde spilt mange ganger før at han måtte kaste inn håndkleet.

Diagnosen forandret også forholdet mellom de to.

- Det blir en veldig stor sorg, fordi mennesket du har kjent på en måte blir borte. Lars Andreas og jeg, som bare kunne se på hverandre for å vite hva den andre tenkte, alt det var plutselig vekk, sier Tandberg til Tara.

Ønsker åpenhet
Ifølge VG har Larssen de siste årene fått behandling ved Hukommelsesklinikken ved Ullevål sykehus, på spesialavdelingen for Alzheimer.

Tandberg ønsker nå større åpenhet rundt sykdommen for å hjelpe de som er rammet og deres pårørende.

Alzheimers sykdom (lat. Morbus Alzheimer) er en nevrodegenerativ sykdom som leder til demens. Sykdommen angriper en del av hjernen som har avgjørende betydning for episodisk hukommelse. Det første stedet av hjernen som skades er entorhinal cortex som inneholder senteret for stedsansen, og blant de første symptomene på sykdommen er nettopp svekket stedsans. Deretter brer skadene seg til den nærliggende strukturen hippocampus som er avgjørende for å få lagret nye minner. Episodiske minner lagres midlertidig i Hippocampus, men hippocampus er koblet opp mot nesten alle andre deler av hjernen og minnene overføres gradivs (konsolideres) til lang-tids lagring ulike steder i hjernebarken.

Kilde: Wikipedia