Gå til sidens hovedinnhold

Laveste dollar på 14 måneder

Den blir stadig billigere å kjøpe varer fra USA.

Amerikanske dollar har vært i veldig hardt vær i det siste. Den grønne pengeenheten handles nå til en lavere kurs enn på over et år mot de fleste andre valutaer av betydning.

NA24 - din næringslivsavis

Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaen mot valutaene til seks av de største amerikanske handelspartnerne, har falt helt ned i 75,78 poeng denne torsdagen. Dette er det laveste nivået på nesten 14 måneder, ifølge Bloomberg News.

Indeksen ser på bevegelsen til dollar versus euro, yen, britiske pund, kanadiske dollar, sveitsiske franc og svenske kroner.

Tar mer risiko
Dollaren oppleves tradisjonelt som en «trygg havn» i krisetider. Akkurat som gull oppleves den amerikanske dollaren som noe sikkert å ha pengene sine i når det er høy usikkerhet i økonomien. Derfor opplevde dollaren en solid oppsving etter krisen for alvor begynte å gjøre seg gjeldende høsten 2008.

Når investorer igjen begynner å anse finansmarkedene som mindre usikre er det mange som leter etter mer spennende investeringer, derfor veksler folk tilbake fra dollar, både som ren valutaspekulasjon og for å gjøre investeringer i markeder som oppleves som mer risikable markeder enn det amerikanske, for eksempel Oslo Børs.

Ifølge Thanos Papasavvas, sjef for valutaforvaltning ved Investec Asset Management, er det dette vi nå er vitne til.

- Det er en økt kapasitet for risiko, sier Papasavvas til Bloomberg News.

- Det er en bevegelse ut av dollar og inn i markeder som tilbyr bedre avkastning enn dollaren, fortsetter han.

Sterk krone
Det er ikke bare de seks ovennevnte valutaene som gjør det sterkt mot dollar. Også den norske kronen har vunnet mye terreng mot dollar den siste tiden.

Torsdag kveld koster en amerikansk dollar 5,64 kroner. Det er det laveste siden september i fjor.

Onsdag pekte valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets på at bak kronestyrkelsen ligger økt risikoappetitt og at utenlandske aktører igjen er nettokjøpere av kroner.

– Det viktigste den siste tiden er nok at norsk økonomi fremstår sterk sammenlignet med andre land. Og gitt den positive utviklingen er det ventet at Norge skal være blant de første landene til å sette rentene opp. Forventninger til høyere rente i Norge gjør kronen attraktiv, sa Viland til NA24.

Les mer: Nå kan du få i både pose og sekk

Her er noen valutabevegelser torsdag:

USD-NOK: 5,6376

EUR-NOK: 8,3410

GBP-NOK: 9,0673

SEK-NOK: 80,8900

DKK-NOK: 112,0000

EUR-USD: 1,4791

Følg valutakurser

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken