(SIDE2): Forfatter av kokeboka «En friskere fremtid», Terje Sandberg, fikk diagnosen «matintoleranse» for tre år siden. Da hadde han allerede vært syk i to år.

Han sto også på startstreken til å utvikle diabetes type 2 og hadde en rekke plager som kløe i huden, hodepine, søvnvansker, svie i øynene og mageproblemer.

- Fastlegen min tok heldigvis plagene mine alvorlig og etter omfattende prøver av alle slag ble det til slutt påvist at jeg hadde matintoleranse.

Trodde livet var over
Sandberg oppsøkte helseklinikken Arena og fikk anbefalt et kosthold basert på å spise lite karbohydrater og et kosthold helt fritt for sukker, mel, melkeprodukter, eddik og gjær.

- Jeg trodde livet var over, innrømmer Sandberg.

Så glad som han var i mat, trodde han at livsgleden ville bli sterkt redusert med det nye kostholdet. Han prøvde febrilsk å finne litteratur som kunne gi ham inspirasjon til å gyve løs på sitt nye og strenge kosthold.

- Det fantes rett og slett ikke noen bøker der ute og av de lavkarbobøkene som finnes er det ingen som utelukker alle de mattypene jeg ikke kan spise.

han måtte ta saken i egne hender, fant han ut. Det ble det kokebok av.

Hovedideen til kokeboka var en bok som skulle vise matglede. Rettene skulle smake godt og ha et friskt utseendet.

Retter som serranoskinke med blomkål og gresskarkjerneolje, nøttepizza, steinbit på betesymfoni og surret stangekylling med pintobønner og blomkålpuré er bare noen av rettene han presenterer i boka.

3182559

Tilfeldig?
- Jeg spiste meg helt symptomfri og ingen av de plagene jeg hadde tidligere, sliter jeg med nå. Først tenkte jeg at det måtte være tilfeldigheter som gjorde at jeg plutselig var blitt frisk. Så jeg begynte igjen på mitt gamle kosthod. Da ble jeg igjen syk. Og slik holdt jeg på å prøve ut de ulike matvarene helt til jeg fant ut at jeg ble syk av absolutt alle.

Nå har Sandberg utviklet en toleranse for at han innimellom kan ta en kakebit eller et glass vin i godt lag. Men hverdagsmaten består av en streng diett hvor det ikke er rom for å skeie ut.

- Det var ikke noe stort problem å vende meg til det nye kostholdet syns jeg. Men man må prøve og feile litt. Det gjelder for eksempel å finne gode oljer og godt krydder når både smør og mel er ute av kosten. Dessuten må man vende seg til å lese på varedeklarasjonene og styre handlevogna til andre hyller enn tidligere.

Boka «En friskere fremtid» inneholder 70 oppskrifter. Alt uten mel, melk og sukker.

Scampi på grønn salat og asparges
(4 porsjoner)
ca. 40 rå scampi
4 ss rapsolje
1 ts urtesalt
2 ts Blackened Redfish Magic
1/2 ts cayennepepper
1 ts havsalt
4 hvitløksfedd
Blandet salat

ca. 12 mellomstore asparges
2 avocado
Olivenolje til topping hvitløken og varm den opp i oljen sammen med krydderet på middels varme før du har i scampiene. Hvitløken skal ikke bli brun. Scampi trenger ikke lang steketid, når de er røde er de ferdige (ca. 7 minutter)

Kutt av og kast den nederste centimeteren på aspargesene. damp disse i en aspargeskjele eller la dem trekke i vann i noen minutter til de er møre.