Gå til sidens hovedinnhold

Alle roper på renten

Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det, er et munnhell. Lett omskrevet kan en si at i Norge i dag så roper alle på renten. Og alle vet til enhver tid hvem som skal gjøre noe med den. Etter at DnB Nor lenge var den alle rettet blikket mot, er oppmerksomheten nå snudd mot sentralbanksjef Svein Gjedrem. DnB Nor har nå endelig fått positiv oppmerksomhet knyttet til at de har satt ned renten solid til sine boligkunder.

Nå er fokuset et annet sted igjen. Gjedrem og Norges Bank ble sist uke vitne til at tilsvarende institusjon i Sverige satte ned styringsrenten med hele 1,75 prosentpoeng. Det er et formidabelt rentekutt i alle henseende. Andre europeiske nasjonalbanker gjorde det samme. Kraftige kutt i styringsrenten over hele linja. Nå står politikere, næringslivtopper og de såkalte «sjefsøkonomene» i kø for å kreve Gjedrems avgang, dersom han venter helt til neste uke med å sette ned renten. Det kan virke som et rentekutt nå skal redde både julehandelen, boligmarkedet og eksportindustrien.

Ingen trenger være i tvil om at Norge, Europa og resten av verden er inne i en meget alvorlig finansiell situasjon. En finanskrise som etterhvert vil gå over i en økonomisk krise, noe som allerede har skjedd for deler av næringslivet. Det er når folk mister jobben og må selge boligen sin i et marked som har sluttet å fungere, at folk virkelig begynner å merke alvoret på kroppen.

Det er derfor ingen grunn til å bagatellisere situasjonen, eller fnyse av kravene om rentekutt. Men økonomene synes å være enig i at finanskrisen startet allerede for 16 måneder siden. I lang tid har penger blitt brukt uten at verdier har blitt skapt, og overforbruket er selve problemet i finanskrisen, ikke løsningen.

Det vil ta lang tid før økonomien har nådd bunnen, og før den skal opp igjen. Norge er ikke frikoblet fra krisen, og Gjedrem må senke renten snart. Men det er verken Gjedrem eller regjeringen som har skapt finanskrisen. Vi har tillit til at de som skal være ansvarlige i en slik situasjon ikke kaster seg rundt i samme øyeblikk som noen roper på mer. Det er ikke alltid de som roper høyest som har best oversikt over situasjonen.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping