Gå til sidens hovedinnhold

Bruk, men ikke kast

Bruk- og kast-mentaliteten er velkjent for de fleste av oss. Noen få kapitalvarer regner vi med skal vare lenge, men veldig mye av det som handles inn gjennom ett år har kort vei til søppelfyllinga. Enten fordi tingene er av en slik kvalitet at de ødelegges etter kort tids bruk, eller fordi vi ikke har tid til nødvendig vedlikehold.

Eller det kan rett og slett være så enkelt at vi mister interessen for anskaffelsen om det så er en lue med fjorårets farge eller en leke som viste seg kjedelig og derfor skrotes etter en gangs bruk. Ganske utrolig å tenke på, men mange må nok beskjemmet innrømme at de kjenner eksempler på dette gjennom egen erfaring. Og når det gjelder kapitalvarer; ja, de fleste mener jo at disse skal vare lengre enn dagligvarer. Men ikke en gang avanserte produkter med dyr teknologi er noen garanti for lang levetid lenger.

Se bare på mobiltelefonene. De første modellene trodde vi skulle vare i årevis, slik som vanlige telefoner. Men etterhvert som industrien skjønte at her ville markedet bli mettet ganske raskt, ble det stadig puttet ny teknologi og ny design inn i telefonene. Slik at de som er mest "inne" må bytte mobil ofte. I det minste hvert år.

Dette forbruksmønsteret står i grell kontrast til mangelen på nødvendige varer for andre, og forteller stadig oftere historier om 2/3-samfunnet. Mens enkelte husstander har like mange pc-er som familiemedlemmer, er det andre som går gjennom barne- og ungdomsårene uten både mobiltelefon og pc hjemme. Det skaper et klasseskille som får konsekvenser langt utover det å ha eller ikke ha et elektronisk tidsfordriv hjemme.

I dette perspektivet er det en befrielse å lese at det finnes tiltak som Oslo byttering. Her er det ikke bare "hard cash" som gjelder, tvertimot, penger er det eneste som ikke skifter eier i denne ringen. Her leser vi om fransk-kurs som byttes mot småreparasjoner og kjøring med tilhenger. Det beste en slik byttering gjør, er å få medlemmene til å tenke seg om en ekstra gang før noe "går i bøtta". For det du ikke trenger lenger, kan kanskje en annen familie ha god nytte av? De som bytter relativt nye og brukbare pc-er kan med fordel tilby disse i en byttering.

Oslo byttering reklamerer selv med at de er større enn Oslo City. Viktig er det i hvert fall at det finnes et slikt tilbud. Og som ildsjel Gunnar Høgden sier til Nordstrands Blad: bytteringen vil finnes så lenge noen bruker den.

Og skulle det likevel være slik at du finner ut at noe må på Grønmo, ja da har bytteringen løsningen på det også: i den store databasen med varer og tjenester kan du blant annet bytte til deg en tilhengertransport til Grønmo!

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen