Gå til sidens hovedinnhold

Fredelig julefeiring

Etter uker med stress, jag og mas for mange nå er julen endelig her. Freden kan senke seg i takt med skuldrene, og vi kan endelig nyte noen stille dager sammen med våre nærmeste. Dette er i hvert fall virkeligheten for mange av oss. Og heldige er de som har tak over hodet, mat, klær, familie og venner som setter pris på en. For ikke å snakke om den som har en god helse. Dessverre er ikke verden like idyllisk og enkel for alle. Da kan julen bli ekstra krevende.

Norge går så det griner, heter det. Kjøpefesten rundt jul blir bare mer og mer ekstrem for hvert år som går. Ikke alle aspekter ved dette er like hyggelige. Og verst er det kanskje for de barna som faller utenfor. Det er ikke like morsomt for alle når spørsmålet "hva fikk du til jul da?" starter i skolegården på nyåret.

Samtidig er kjøpefesten i ferd med å innhente oss. Vi har et forbruk som for alvor begynner å slite på miljøet og gi varige klimaendringer. Bremsene må settes på, og det må nok komme modigere politikere, mer bevisste forbrukere og dessverre mer synlige konsekvenser før vi tar dette innover oss.

Ensomheten er et annet aspekt det er verdt å huske på i all julegleden. For den som lever alene og har lite eller intet nettverk aldri blir det mer tydelig enn når alle andre samles til julefeiring. Hvis du vet om en nabo som er alene, hvorfor ikke invitere vedkommende hjem til dere på julaften? Du vil antagelig oppleve en juleglede som overgår det meste som kan kjøpes via BBS betalingsterminaler.

Heldigvis er det også mange frivillige som gjør en innsats for å gjøre julen litt bedre for andre. Både gjennom Alternativ Jul, innsamling til de som har minst eller andre tiltak som varmer. Nina Thorsen og hennes kolleger i Alternativ Jul sørger også denne julen for å gi et tilbud til de som trenger et sted å være julaften. Det er all grunn til å gi honnør til de mange som gjør en innsats for vanskeligstilte, særlig nå rundt jul.

Sett pris på dine nærmeste nå i julen, og bidra til at de dagene dere får sammen blir gode. En god og fredelig jul og et godt nytt år ønskes dere alle!Sett pris på dine nærmeste nå i julen

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte