Gå til sidens hovedinnhold

LEDER: Vi må passe på

Oslo har en fantastisk beliggenhet. Vi har Marka tett innpå oss. Etter en helg som denne er vi mange som har røde roser i kinnene og glade minner om friske stavtak innover i skogen. Marka er en ressurs som ligger og roper på oss hver eneste dag. Selv om de fleste av oss ikke bruker den så ofte, så vet vi at den ligger der. Det er mental og fysisk sunnhet i hvert eneste tre,hver eneste bergrabb. Vi har vært flinke til å verne om Marka. Takket være mange kloke hoder med nærmest fundamentalistiske holdninger, har vi sluppet alt for mange små inngrep med begrunnelsen «skal bare», og med melding om at det er nok igjen.

Slik er det ikke med resten av byen. Tvert imot har vi vist en lammelse i mange år i forhold til å ta vare på grøntområdene der vi faktisk bor. Vi lar utbyggere spise bit etter bit, uten å se på sammenhengene.

Når forskerne ser på befolkningssammensetningen i Oslo, snakker de ikke lenger bare om bydeler, men om delbydeler. Skal du forstå bydel Nordstrand, så må du vite at Ekeberg er noe annet enn Ljan. Og at Lambertseter er en egen bydel i bydelen.

Nordstrands Blad har i det siste satt søkelyset på flere uavhengige saker som handler om det samme, nemlig hvordan utbyggere får lov til å bygge ned deler av Bydel Nordstrand. Det handler om Lambetseter. Og det handler om Holtet. Begge steder er inbyggere fullstendig opgitt over utviklingen. På Lambertseter ser Finn Ormaasen tilbake på mange år med kamp mot utbyggere. Han slår fast at grøntpreget som var grunnlaget for Oslos første drabantby, har blitt svekket i løpet av det siste halve århundret. Det kommer ikke nye grøntområder å spise av. Han oppfordrer folk til å stå på for å verne om nærmiljøet.

Nordstrands Blad mener det er ekstremt viktig at byens innbyggere ikke gir opp. Vi trenger folk som Finn Ormaasen. På Holtet ser vi en fortetting som handler om pengemakt. Det som popper opp, er ikke i tråd med de planene Nordstrands Blad har fulgt med på tilblivelsen av gjennom de siste ti årene. Også på Holtet er det folk som kjemper mot. Det virker som en kamp med vindmøller. Men uten motkrefter er vi redd vi virkelig åker utforbakke.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer