Gå til sidens hovedinnhold

LEDER: Nytt lokalsykehus

Mandag 3. januar var det altså et faktum. Lang, om enn ikke så nøye, planlagt overføring av Bydel Alnas befolkning til Ahus på Lørenskog er et faktum. Fra mandag sogner ikke alnabeboere lenger til Aker sykehus, men til det store nyutbygde sykehuset på Lørenskog. Ahus har med økt opptaksområde, fått nybygget sengefløy, nytt pasienthotell, ombygging og driftsendringer i akuttmottaket, mange nye leger og annet fagpersonell. 4700 mennesker er ansatt på Ahus i ulike funksjoner.

LES OGSÅ: Nå er Ahus ditt lokalsykehus

Ahus fikk
mandag ansvaret for i alt en halv million mennesker. Fra mandag morgen ble folk fra Follo og Alna bydel kjørt direkte til Akershus universitetssykehus (Ahus) dersom de trenger øyeblikkelig hjelp for behandling. Ahus får dermed ansvaret for i alt en halv million mennesker og blir et av Norges største akuttsykehus.

Endringen gjelder akutte lidelser. Den er planlagt over lang tid, og gradvis vil den omfatte nesten alle spesialisthelsetjenester for om lag 160000 i dette området.

Administrerende direktør
Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst, uttalte tidligere denne uken, at flyttingen gjøres for at flest mulig skal få nytte og glede av Norges nyeste og mest moderne sykehus. «Akershus universitetssykehus er en samfunnsinvestering til ca. 8 milliarder kroner som vi er svært stolte av. Da Stortinget ga klarsignal for byggestart for nye Ahus i statsbudsjettet for 2004, lå det i planen at pasientene fra Grorud, Stovner og Alna skulle få sitt fremtidige sykehustilbud her. Grorud og Stovner er allerede overført til Ahus fra 2004, og nå overføres ansvaret for Alna bydel fra 2011» uttalte hun til Aftenposten.

Men det er ingen tvil om at veien til Ahus har vært lang og kronglete. Og for noen er den ennå ikke over. Aker sykehus venner, lokalpolitikere i Groruddalen, ildsjeler og ansatte ved Aker sykehus har vært mer enn skeptiske til tapping og nedlegging av Aker sykehus.

Mange av dem fortsetter nå kampen for at Aker skal fortsette å være et fullverdig sykehus, med alle funksjoner det måtte innebære. Den kampen er nok tapt. Men det er liten tvil om at Aker som sykehus, dog med nye funksjoner, skal bestå.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk